Verbind je met ons

EU

Nieuwe stap richting 'wondermateriaal' grafeentoepassingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Grafeen_xyzOnderzoekers van de AMBER centrum in Dublin hebben een nieuw proces ontwikkeld om op grafeen gebaseerd materiaal massaal te produceren. De methode – die belooft eenvoudig en betaalbaar te zijn – zou door industrieën kunnen worden gebruikt voor toepassingen zoals zeer efficiënte batterijen. Het onderzoeksteam participeert in de Grafeen vlaggenschip @GrapheneCA, een EU-initiatief van 1 miljard euro om nieuwe technologieën en innovatie de komende 10 jaar te stimuleren.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie NeelieKroesEU, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, verwelkomde deze vooruitgang: "Van lichtere vliegtuigen naar betere batterijen – grafeen is echt het nieuwe "wondermateriaal". Door Europese toponderzoekers en bedrijven samen te laten werken, kunnen we ervoor zorgen dat Europa het voortouw neemt. Dit is de EU die investeert in een innovatief toekomst."

Grafeen is een koolstoflaag van één atoom dik. Het is uitzonderlijk licht en sterker dan staal, maar toch extreem flexibel en heeft uitstekende elektrische, optische en thermische eigenschappen.

Grafeen zal nieuwe toepassingen en producten mogelijk maken in een hele reeks industrieën:

  • Snelle, transparante en zelfs flexibele en printbare consumentenelektronica;
  • zeer efficiënte oplossingen voor energieopslag, zoals lichtgewicht en snel oplaadbare batterijen voor draagbare apparaten en elektrische auto's;
  • alternatief voor kostbare materialen zoals platina in chemische processen, en;
  • ultrasterke coatings en lichtgewicht composietmaterialen, bijvoorbeeld voor het maken van versterkte en energiezuinigere vliegtuigonderdelen.

Sommige van deze toepassingen komen dichter bij de markt dankzij onderzoek dat is uitgevoerd door het AMBER-onderzoeksteam in de Verenigde Staten CRANN Instituut @cranntcd at Trinity College Dublin @tcddublin.

Het team, geleid door professor Coleman, ook een begunstigde van de Europese Onderzoeksraad @ERC_Research, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om op grafeen gebaseerd materiaal massaal te produceren. Deze ontdekking werd benadrukt door Natuur materialen @NatuurMaterialen.

Thomas Zwaan B.V heeft twee jaar met het onderzoeksteam van AMBER samengewerkt en een licentieovereenkomst getekend om de productie op te schalen en materiaal wereldwijd beschikbaar te maken voor de industrie.

advertentie

Het vlaggenschip van Graphene maakt deel uit van de Vlaggenschepen van toekomstige en opkomende technologieën (FET). @FETFlagschepen aangekondigd door de Europese Commissie in januari 2013 (persbericht). Het doel van de FET Flagships is het stimuleren van visionair onderzoek met het potentieel om doorbraken en grote voordelen voor de Europese samenleving en industrie te realiseren. FET Flagships zijn zeer ambitieuze initiatieven waarbij nauw wordt samengewerkt met nationale en regionale financieringsinstanties, de industrie en partners van buiten de Europese Unie.

Onderzoek naar de volgende generatie technologieën is essentieel voor het concurrentievermogen van Europa. Daarom wordt er € 2.7 miljard in geïnvesteerd Toekomstige en opkomende technologieën (FET) onder het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon 2020#H2020 (2014-2020). Dit betekent een bijna drievoudige verhoging van het budget in vergelijking met het vorige onderzoeksprogramma, FP7. FET-acties maken deel uit van de Uitstekende wetenschap pijler van Horizon 2020.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending