Verbind je met ons

Zakelijk

Verbeter regels goederenvervoer over de weg voor de industrie, chauffeurs en het milieu zegt Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

europese_weg_vrachtVicevoorzitter van de Europese Commissie Siim Kallas, verantwoordelijk voor transport, heeft opgeroepen tot vereenvoudiging en verduidelijking van de EU-regels voor wegvervoer. De opmerkingen van Kallas volgen op de publicatie op 14 april van een rapport over de integratie van de interne markt voor wegvervoer. Het rapport concludeert dat hoewel er enige vooruitgang is geboekt, het opheffen van de resterende beperkingen de Europese economie en het milieu zou helpen.

Elke dag is bijna een kwart van alle vrachtwagens op de Europese wegen leeg, op weg naar huis of tussen ladingen door. Volgens het rapport zou het openstellen van de nationale wegvervoersmarkten voor meer concurrentie helpen lege ritten te verminderen en de efficiëntie in de sector te vergroten.

Kallas zei: "De huidige regels zijn verkwistend voor Europese bedrijven, hebben gevolgen voor alle weggebruikers en zijn slecht voor het milieu. We hebben duidelijke regelgeving nodig voor de industrie en tegelijkertijd hebben we goede arbeidsomstandigheden nodig voor de chauffeurs. Ik hoop dat de volgende Commissie op deze weg zal doorgaan."

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

 1. De handhavers van de lidstaten moeten zich meer inspannen om de bestaande wetgeving beter en consistenter te handhaven.
 2. De Commissie en de EU kunnen helpen door regels te verduidelijken die in verschillende lidstaten verschillend worden opgevat, geïnterpreteerd en uitgevoerd.
 3. In het wegvervoer moeten sociale regels beter worden toegepast wil de sector nieuwe chauffeurs aantrekken en de verwachte toekomstige vraag naar goederenvervoer aankunnen.
 4. De EU heeft de kans om de efficiëntie van haar economie te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen door vervoer te verminderen.

Feiten en cijfers

 1. Het wegvervoer vervoert bijna driekwart (72%) van het goederenvervoer in het binnenlands vervoer in de EU, met een jaarlijkse omzet van € 300 miljard en goed voor ongeveer 2% van het BBP van de EU.
 2. Het vervoer over land, waarvan het wegvervoer deel uitmaakt, is de enige vervoerswijze waarbij de arbeidsproductiviteit sinds 2001 is gedaald (-0.2%).
 3. Nationaal vervoer is goed voor 67% van het wegvervoer in de EU. De toegang van buitenlandse vervoerders tot nationale markten blijft echter zeer beperkt.
 4. Zware vrachtwagens rijden vaak leeg: 20% van alle vrachtwagens in de EU rijdt leeg. In het nationaal vervoer loopt dit tarief op tot 25%.
 5. Er zijn ongeveer 600,000 bedrijven, waarvan een zeer groot deel KMO's, in de wegvervoersector, die werk bieden aan bijna 3 miljoen mensen.
 6. Het wegvervoer kampt de komende tijd met chauffeurstekorten. Chauffeurs zijn een vergrijzende bevolking en het wegvervoer wordt niet als een aantrekkelijk beroep beschouwd. De arbeidsomstandigheden worden als moeilijk ervaren en de lidstaten passen de sociale voorzieningen niet consequent toe.
 7. Dat blijkt uit een recente studie van het Europees Parlement1, de kosten van de resterende beperkingen op cabotage2 bedraagt ​​ongeveer € 50 miljoen per jaar.
 8. Door de beperkingen voor cabotage op te heffen, zou het aantal lege ritten worden teruggedrongen doordat het voor vervoerders gemakkelijker wordt om ladingen te combineren en retourritten te benutten.
 9. Door de beperkingen op te heffen, zou ook het wagenparkbeheer kunnen worden geoptimaliseerd, waardoor de algehele logistieke efficiëntie van de EU-economie zou toenemen. Dit zou ertoe bijdragen de EU aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats voor productie en handel.

Volgende stappen

Het verslag zal voor verdere bespreking worden toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad.

advertentie

Meer informatie

Haulage
MEMO / 14 / 286
Volg vice-president Kallas op Twitter

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending