Verbind je met ons

EU

Zweden zou Roma moeten compenseren voor langdurig misbruik, zegt religieus staatsman

DELEN:

gepubliceerd

on

Rajan Zed 11Zweden zou zich formeel moeten verontschuldigen voor het misbruik dat de Roma-bevolking gedurende 100 jaar is aangedaan en hen adequaat moeten vergoeden, religieus staatsman Rajan Zed (foto) zei in Nevada (VS) op 10 april.

Zed, voorzitter van de Universal Society of Hinduism, zei dat het Witboek over misbruik en rechtenschendingen van Roma, gepubliceerd door de Zweedse regering op 25 maart, duidelijk toegaf dat Roma in kaart zijn gebracht en codes zijn toegekend, waarbij Roma werden uitgekozen voor sterilisatie. het identificeren van hen “als een ongewenste groep in de samenleving en een last”, het overnemen van de voogdij over hun kinderen, het opleggen van een inreisverbod omdat “Roma niet in de samenleving paste”, het niet registreren van Roma in tellingen, het plaatsen van Roma-kinderen in remediërende of speciale behoeften klassen en het belemmeren van de mogelijkheden voor Roma om in hun levensonderhoud te voorzien en hen vervolgens de schuld te geven van hun eigen situatie.

Dit alles had het leven van de Roma-bevolking in Zweden erg moeilijk gemaakt, zei Zed. Hoewel excuses en compensatie de jaren die ze hebben geleden onder apartheid-achtige omstandigheden in Zweden niet zouden terugbrengen, zouden ze in ieder geval een stap in de goede richting en naar genezing zijn, betoogde hij.

Zed bedankte echter de Zweedse regering en haar minister van Integratie, Erik Ullenhag, voor het opstellen van het witboek "waarin de misstanden worden benadrukt die de Roma hebben geleden" en "laat zien hoe stereotypen en vooroordelen zich hebben ontwikkeld en van generatie op generatie zijn doorgegeven, en hoe dit vormt de basis van het regeringsbeleid”.

Zed drong er ook bij de nationale kerk, de Kerk van Zweden en haar aartsbisschop van Uppsala, dominee Anders Harald Wejryd, op aan om aan te dringen op een nationale verontschuldiging en compensatie voor het lijden van de Roma. Zed vroeg andere landen van Europa om ook soortgelijke witboeken te publiceren, om toe te geven hoe de Roma door de jaren heen onder apartheidsachtige omstandigheden hadden geleden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending