Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Transport Europarlementariërs back deal op geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens

DELEN:

gepubliceerd

on

3001934085_724b4fb9d3_bGeluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens zouden door regionale en nationale autoriteiten blijven worden opgelegd, maar omwonenden zouden beter moeten worden geïnformeerd en er zou meer aandacht moeten worden besteed aan lawaaigerelateerde gezondheidsproblemen, dankzij een akkoord tussen het Parlement en de Raad van Ministers goedgekeurd door de Commissie vervoer en toerisme op 10 april. Het parlement als geheel zal nu tijdens de plenaire vergadering van april over de deal stemmen.

Under the new rules governing decision-making on aircraft noise abatement measures, which would bring EU law into line with International Civil Aviation Organisation principles, national and regional authorities would continue to have the final say in setting noise-related operating restrictions at EU airports. “The European Commission does not have the right to block or change anything – it is the solution we wanted,” said Rapporteur Jörg Leichtfried (S&D, AT), echoing most Transport Committee MEPs’ concerns that increasing the Commission’s right of scrutiny could have undermined regional mediation agreements between airports, regions and citizens, many of which are reached only after lengthy negotiations.

Als het proces waarmee over deze exploitatiebeperkingen wordt onderhandeld niet in overeenstemming is met de regels, kan de Commissie desalniettemin de relevante autoriteit op de hoogte stellen, "die de kennisgeving zal onderzoeken en de Commissie op de hoogte zal stellen van haar voornemens", aldus de tekst. Tijdens besprekingen met de Raad hebben de onderhandelaars van het Parlement ervoor gezorgd dat de ontwerpregels voor het vaststellen van exploitatiebeperkingen vereisten omvatten om ervoor te zorgen dat mensen die in de buurt van luchthavens wonen beter geïnformeerd worden over deze regels en om meer rekening te houden met de effecten van vliegtuiglawaai op de volksgezondheid.

De overeengekomen tekst moet nu door het Parlement als geheel worden goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering van april II.

Q&A: nieuwe regels voor geluidsreductie op luchthavens

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending