Verbind je met ons

EU

Winnaars van de 5e EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekend

DELEN:

gepubliceerd

on

EUgezondheid2013De winnaars van de vijfde EU-gezondheidsprijs voor journalisten werden op 8 april door gezondheidscommissaris Tonio Borg bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in Brussel. Uit meer dan 850 artikelen die deelnamen aan de wedstrijd, werden 28 nationale finalisten gekozen door jury's in elk EU-land.

Te midden van de shortlist van 28 uitstekende artikelen zijn de winnaars:

1st plaats: Henk Blanken schrijft voor Dagblad van het Noorden (Nederland) voor zijn artikel Carel's hoofd, a story which follows a young man suffering from Parkinson’s disease from diagnosis to treatment, and gives a detailed and emotional account of the pioneering surgery he receives.

2nd plaats: Christiane Hawranek en Marco Maurer, schrijven voor Die Zeit (Duitsland) voor hun scherpe artikel in 'documentairestijl' De patiëntenhandelaren waarin dubieuze praktijken in niet-gereguleerde medische zorg over de grenzen heen worden belicht.

3rd plaats: Mette Dahlgaard schrijft voor de krant Berlingske (Denemarken) voor Ben ik iemand aan het vermoorden?, het verhaal van een spermadonor die ontdekt dat hij drager is van het gen voor een zeer erfelijke vorm van kanker, maar op een muur stuit als hij een manier probeert te vinden om potentiële kinderen te waarschuwen die getroffen kunnen worden.

Commissioner Borg said: “Once again, journalists from across Europe have contributed to the public’s knowledge and understanding of important health issues. They have submitted many fascinating articles on subjects such as Alzheimer’s disease, the dangers of sugar, using robots to perform operations, rare diseases and euthanasia. The top three articles that the EU jury had the formidable job to select stood out for their intensity, originality and ability to mesmerize the reader.”

Achtergrond

advertentie

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten bestaat vijf jaar. Het heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over belangrijke gezondheidskwesties die van invloed zijn op het leven van mensen in de hele EU – kwesties die de Europese Commissie aanpakt door middel van wetgeving of andere initiatieven. Het is ook bedoeld om excellente gezondheidsjournalistiek in heel Europa aan te moedigen en te belonen.

The main theme of this edition of the prize was ‘Europe for Patients’, which comprises the topics: cross border healthcare, rare diseases, organ donation and transplantation, health workforce, patient safety and hospital acquired infections, chronic diseases, vaccination, prudent use of antibiotics, ageing and dementias, active and healthy ageing, pharmaceuticals and health determinants: tobacco, alcohol and nutrition & physical activity.

De selectie van de winnaars was een proces in twee stappen. Nationale jury's selecteerden een nationale finalist en vervolgens een jury op EU-niveau, bestaande uit ambtenaren van de Europese Commissie, deskundigen op het gebied van volksgezondheid en journalisten, die in Brussel bijeenkwamen om te beslissen over de winnaars van de eerste, tweede en derde plaats.

De prijzen die voor de eerste, tweede en derde plaats werden uitgereikt, waren voor respectievelijk € 6,500, € 4,000 en € 2,5001.

Voor meer informatie over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten.
Alle artikelen beschikbaar in dit boekje.
Vind ons leuk op Facebook
Volg ons op Twitter: @EU_Gezondheid

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending