Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Sky's the limit: de Europese luchtvaartmarkt gaat van start

DELEN:

gepubliceerd

on

20140403PHT41952_originalZo'n vijfduizend kilometer Atlantische Oceaan scheidt Groot-Brittannië van Noord-Amerika. In Prestwick, West-Schotland, beheert het Oceanic Area Control Centre (OACC) het luchtruim boven de oostelijke helft van de Noord-Atlantische Oceaan, van de Azoren tot een grens met IJsland, om vliegtuigpassagiers veilig van en naar Europa te krijgen. Het loopt voorop in een revolutie die vluchten in Europa korter, groener en goedkoper maakt.

Vanachter een scherm in stille ruimtes monitoren operators jaarlijks een miljoen vliegtuigbewegingen. Op piekmomenten in de zomermaanden kan dat oplopen tot 3,500 per dag en dit aantal zal de komende jaren drastisch toenemen.

Om deze toename op te vangen, lanceerde de EU het Single European Sky-initiatief om efficiënter gebruik te maken van het Europese luchtruim. De huidige versnippering kost 4 miljard euro per jaar, leidde in 19.4 tot 2012 miljoen minuten vertraging en maakt de gemiddelde vlucht 49 kilometer langer dan nodig. Door vliegtuigen in staat te stellen directere routes te nemen, bespaart u brandstof, verlaagt u de kosten en verlaagt u uiteindelijk de prijs van tickets.

Het project wordt ook ondersteund door de OACC. "We staan ​​volledig achter wat het Single European Sky-initiatief probeert te doen ten voordele van klanten, door kosten te verlagen, veiligheid en capaciteit te vergroten", aldus Alastair Muir, operationeel directeur van het Prestwick Centre.

De liberalisering van de luchtvaartmarkt door de EU heeft de prijs van vluchten aanzienlijk verlaagd, waardoor het van een voorrecht van weinigen is veranderd in een mogelijkheid voor iedereen. Dit leidde tot een toename van het aantal vluchten en bestemmingen, waardoor grensoverschrijdende handel en toerisme werden gestimuleerd. Bedrijfsleiders in Prestwick zijn zich terdege bewust van hun banden met de rest van Europa. "We voelen ons erg verbonden", zegt Bill McIntosh, leider van de South Ayrshire Council. “We moedigen lokale bedrijven aan om te exporteren. We hebben hier het geluk dat we Prestwick Airport voor de deur hebben. Europa houdt ons dagelijks bezig en we kijken naar manieren om verbindingen te ontwikkelen.”

Om mensen te beschermen en tegelijkertijd het bedrijfsleven te stimuleren, heeft de Europese Unie passagiersrechten ingevoerd. Als er iets misgaat tijdens het reizen, van het annuleren van uw vlucht tot het kwijtraken van uw bagage, geniet u van rechten die u recht geven op compensatie of alternatieve diensten.

En zelfs wanneer spectaculaire natuurrampen, zoals de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan in 2010, vliegplannen verstoren, is de Europese luchtverkeersleidingsautoriteit Eurocontrol er om de vliegveiligheid te coördineren en passagiers op de hoogte te houden.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending