Verbind je met ons

EU

EU 'heeft hervormingen nodig om transparanter te worden'

DELEN:

gepubliceerd

on

tag-wolk(1)Op 1 april organiseerde een coalitie van EP-leden die zich inzetten voor het vergroten van de transparantie van het besluitvormingsproces een seminar in het Europees Parlement in Brussel om te kijken naar manieren om het vertrouwen tussen de EU-instellingen en haar burgers te herstellen, voorafgaand aan de Europese verkiezingen op 22 april. -25 mei.  

“De ongelukkige waarheid is dat er in de dertien jaar sinds Verordening 1049/01 zeer weinig vooruitgang is geboekt. Het is essentieel dat we het momentum vergroten in onze inspanningen om tijdens het volgende mandaat een transparante Europese Unie te bereiken”, zei Sir Graham Watson, lid van het Europees Parlement (ALDE), voormalig voorzitter van de LIBE-commissie toen over Verordening 1049/01 werd onderhandeld.

“De afgelopen vijf jaar heb ik gezien dat sommige instellingen serieuzer zijn dan andere in het waarborgen van een transparante manier van wetgeving maken. De kwestie moet centraal staan ​​in de campagne voor de volgende leden van het Europees Parlement en vooral voor de volgende voorzitter van de Europese Commissie”, aldus Michael Cashman CBE, lid van het EP (S&D), rapporteur voor de herziening van de verordening inzake de toegang van het publiek tot documenten.

“Alleen transparantie zal het vertrouwen in het proces van Europese integratie en in de EU-instellingen herstellen. De herziening van de transparantieverordening is urgent. Maar er kan veel worden gedaan zonder wetgeving: alle EU-instellingen moeten een transparantiefunctionaris aanstellen, ze moeten proactief alle documenten op hun websites beschikbaar stellen, en de jurisprudentie moet worden geïmplementeerd en gecodificeerd. We hebben ook goede procedures en criteria nodig voor de classificatie van documenten, en lichtere procedures voor het aanvechten van een besluit om geen toegang tot documenten te verlenen”, aldus Sophie In't Veld, lid van het Europees Parlement (ALDE), auteur van het rapport 2011-2013 over publieke toegang tot documenten. documenten.

Bij de discussies waren de Europese Raad, de Europese Ombudsman, advocaten, academici en het maatschappelijk middenveld betrokken, en ze waren het er allemaal over eens dat de regels moesten worden aangepast in de richting van een bredere publieke toegang tot documenten en dat de onderhandelaars moesten terugkeren naar de onderhandelingstafel. “In het internettijdperk zal de klassieke benadering van beleidsvorming door middel van geheime diplomatie hoe dan ook mislukken. Het is een vergissing om het recht van mensen op toegang tot documenten te beperken, omdat dit het wantrouwen in de Europese Unie als geheel zal vergroten. De Raad en de Commissie zullen van gedachten moeten veranderen”, aldus Eva Lichtenberger, Europarlementariër (Groenen). Na deze bijeenkomst zal het maatschappelijk middenveld een transparantiebelofte lanceren voor kandidaten voor de Europese verkiezingen.

“Wij benadrukken de noodzaak voor het nieuw gekozen Parlement om met spoed de huidige interinstitutionele overeenkomsten met de Raad en de Commissie te herzien. Bovendien moeten de kandidaten voor het voorzitterschap van de Commissie snel nieuwe amendementen indienen op Verordening 1049/01 door deze in overeenstemming te brengen met de Verdragen en de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie”, concludeerde Emilio De Capitani, oprichter van de FREE-Fractie, namens de burgerlijke partij. maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd (Statewatch, European Digital Rights, de Fundamental Rights European Experts Groups en de Commissie Meijers).

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending