Verbind je met ons

EU

Commissaris Malmström over visumvrij reizen voor Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

Cecilia-Malmström-DSC_6133Naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie hebben het Europees Parlement en de Raad vandaag (3 april) de laatste formele stap gezet om Moldavië over te hevelen naar de lijst van derde landen waarvan de onderdanen zijn vrijgesteld van de visumplicht.

Naar verwachting zal de wijziging van Verordening 539/2001 op 28 april in werking treden, waarmee de visumplicht wordt afgeschaft voor Moldavische burgers die voor een kort verblijf naar de Schengenzone willen reizen en in het bezit zijn van een biometrisch paspoort.

Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström: "Tegen het einde van de maand hebben Moldavische burgers met een biometrisch paspoort geen visum meer nodig om voor een kort verblijf naar de Schengenzone te reizen. Dit is een geweldige prestatie en het begin van een nieuw hoofdstuk In juni 2010 hebben we onze visumdialoog met Moldavië gelanceerd, en minder dan vier jaar later zal reizen naar de Schengenzone zonder visum een ​​realiteit worden voor Moldavische burgers.

"Hieruit blijkt dat de inspanningen van de Moldavische autoriteiten hun vruchten hebben afgeworpen en dat de EU vastbesloten is haar afspraken met derde landen die met ons willen samenwerken, na te komen. De mogelijkheid om visumvrij naar het Schengengebied te reizen voor een kort verblijf zal het voor mensen verder gemakkelijker maken om contacten tussen mensen en het versterken van de zakelijke, sociale en culturele banden tussen de Europese Unie en Moldavië. Dit is ook een uitstekend voorbeeld voor andere landen in de regio en toont aan dat een sterk politiek engagement en de effectieve uitvoering van hervormingen tastbare resultaten opleveren."

Achtergrond: Van visumfacilitering naar visumvrij regime voor Moldavië

Als eerste stap op weg naar het langetermijndoel van visumvrij reizen, genoten Moldavische burgers al sinds 1 januari 2008 van de voordelen van een visumversoepelingsovereenkomst met de EU (een verbeterde visumversoepelingsovereenkomst trad in werking op 1 juli 2013).

In de visumversoepelingsovereenkomst werden lagere visumleges vastgesteld (35 euro in plaats van 60 euro) voor alle Moldavische visumaanvragers, en werden leges kwijtgescholden voor brede categorieën burgers, zoals kinderen, gepensioneerden, studenten, mensen die op bezoek zijn bij familieleden die in de EU wonen, mensen in medische behandeling nodig hebben, marktdeelnemers die met EU-bedrijven werken, deelnemers aan culturele uitwisselingen, journalisten, enz. De visumversoepelingsovereenkomst heeft ook de procedures vereenvoudigd en versneld en de toegang tot meervoudige visa van langere duur vergemakkelijkt.

advertentie

De Republiek Moldavië heeft op 1 januari 2007 de visumplicht voor EU-burgers opgeheven. Op 15 juni 2010 is de dialoog tussen de EU en de Republiek Moldavië over visumliberalisering van start gegaan en in januari 2011 is het actieplan voor visumliberalisering (VLAP) aan de Moldavische autoriteiten gepresenteerd (IP / 11 / 59). In haar meest recente verslag over de uitvoering van het VLAP was de Commissie van mening dat de Republiek Moldavië aan alle vereiste benchmarks voldeed (IP / 13 / 1085).

Met name de Republiek Moldavië heeft met succes de hervorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken voltooid, haar grenspolitie gemoderniseerd, de soepele justitiële samenwerking in strafzaken met de EU-lidstaten en de internationale politiesamenwerking voortgezet, en een solide kader voor verdieping van de samenwerking met Oekraïne op het gebied van grensbeheer. De Moldavische autoriteiten hebben serieuze uitvoeringsinspanningen geleverd met betrekking tot de wet inzake het waarborgen van gelijkheid en het nationale actieplan voor mensenrechten, en de versterking van het bureau van de ombudsman.

Voortbouwend op deze beoordeling heeft de Commissie voorgesteld de visumplicht voor Moldavische burgers met een biometrisch paspoort af te schaffen (door het land over te brengen naar de lijst van derde landen waarvan de onderdanen zijn vrijgesteld van de visumplicht - IP / 13 / 1170). Op 27 februari 2014 keurde het Europees Parlement dit voorstel goed (STATEMENT / 14 / 20) en op 14 maart heeft de Raad van de EU de herziene verordening aangenomen.

Vandaag hebben de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken Dimitris Kourkoulas de wijziging van Verordening 539/2001 ondertekend, waardoor Moldavië kan worden overgeplaatst naar de lijst van derde landen waarvan de onderdanen zijn vrijgesteld van de visumplicht. De ondertekening van vandaag is de laatste formele stap in de procedure. Op 28 april (20 dagen na de publicatie van de herziene verordening in het Publicatieblad van de EU) wordt de visumvrijstelling voor het Schengengebied voor korte verblijven van toepassing op Moldavische burgers die in het bezit zijn van een biometrisch paspoort. De verbeterde Visa Facilitation Agreement blijft van toepassing op de houders van niet-biometrische reisdocumenten. Het aantal Schengenvisumaanvragen voor kort verblijf van Moldavische burgers is de afgelopen vier jaar stabiel gebleven (schommelend tussen de 50,000 en 55,000). Tegelijkertijd is het weigeringspercentage voor visumaanvragen sterk gedaald van 11.4% in 2010 tot 4,8% in 2013.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending