Verbind je met ons

EU

Bankpaskosten: 'Consumenten gaan honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's besparen'

DELEN:

gepubliceerd

on

DownloadDe kosten die banken in rekening brengen voor het verwerken van consumentenbetalingen in de EU kunnen worden gemaximeerd op 0.3% van de transactiewaarde voor creditcardtransacties en op maximaal zeven eurocent voor debetkaarten, op basis van een voorstel waarover de leden van het Europees Parlement donderdag stemmen. April. Pablo Zalba, een Spaans lid van de EVP-fractie, die verantwoordelijk is voor het door het Parlement loodsen van de plannen, sprak verder over de voordelen.

Hoe zullen consumenten profiteren van deze voorstellen?

Consumenten zullen er op twee belangrijke manieren van profiteren: we zullen een plafond opleggen aan deze interbancaire vergoedingen, zodat ze honderden miljoenen of zelfs miljarden euro's zullen besparen; en we zullen meer transparantie introduceren, zodat ze weten wanneer ze betalen hoeveel overeenkomt met deze vergoedingen. Bijkomend voordeel van dit voorstel is dat het fraude helpt bestrijden, want naarmate het kaartgebruik toeneemt, wordt fraude moeilijker.

 Brengen financiële instellingen consumenten kunstmatig hoge interbancaire vergoedingen in rekening, zoals telecombedrijven kosten in rekening brengen voor roaming in het buitenland?

It’s not up to me to say if these fees are artificially high or not. The truth is that there has not been much competition in this market so far, and we know what happens in these cases. What I can say is that once this legislation comes into force, people will pay less. And as card payments increase in the medium and long term, financial institutions will receive more income.

 Welke EU-landen hebben de goedkoopste en de duurste interbancaire vergoedingen?

Oosterse consumenten zijn degenen die hogere kosten betalen vanwege de lagere kaartpenetratie. Scandinavische en Nederlandse consumenten betalen lagere kosten.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending