Verbind je met ons

EU

Noord-Ierland: bezoek op hoog niveau markeert 20 jaar EU-steun voor vredesproces

DELEN:

gepubliceerd

on

TFPDe president en vice-presidenten van de in Brussel gevestigde organisatie die EU-wetgevers adviseert, zullen van 2 tot 4 april een bezoek brengen aan Noord-Ierland. De delegatie, die leiding geeft aan het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), zal een ontmoeting hebben met de Europese ministers, de burgemeester van Belfast, de voorzitter van de Algemene Vergadering en de voorzitter van de Ofmdfm-commissie. Dit is de eerste keer dat het EESC-voorzitterschap Noord-Ierland bezoekt en de gesprekken zullen zich richten op de voortzetting van de EU-steun voor het vredesproces en de uitdagingen in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Voorafgaand aan het bezoek zei de voorzitter van het EESC Henri Malosse uit Corsica onderstreepte de noodzaak om het goede werk dat de EU doet in landen als Noord-Ierland onder de aandacht te brengen.

“Northern Ireland is a prime example of the positive action the European Union has taken in support of the regions,” he said. “For 20 years, the EU Peace Programme has financed projects which have contributed to moving the peace process forward. There is no doubt that challenges remain,” he said, “but the EU has demonstrated it is here for the long haul and the EESC wants to assure the people and the politicians they have our full support however long it takes.”

Jane Morris who, as EESC Vice President, was instrumental in bringing the presidency to Belfast, her home town, believes Northern Ireland should make better use of its ‘special’ relationship with the EU.

“Things in Brussels will change this year with a new European Parliament and Commission and we need to make sure the newcomers in high office are in tune with the needs of Northern Ireland” she said. “We in the EESC want to make that happen by ensuring that the voice of business, trade unions and the voluntary sector is heard at the highest level possible in the new administrations.”

The 20-strong delegation will attend an event in Parliament Buildings, Stormont entitled ‘In the garden of Europe’ as guests of the Speaker on the evening of April 2. On April 3 they will visit the Crumlin Road Gaol, the peace walls and then go to Stormont to meet the Europe Ministers and the Chair and Members of the OFMdFM Committee. On the evening of April 3, the Lord Mayor of Belfast will host a reception for the EESC Presidency in Belfast City Hall. Following a morning meeting in the City Hall on April 4, the delegation will visit the Nomadic, as guests of the European Commission Office, and then on to the Titanic Museum.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending