Verbind je met ons

Afrika en India

EU-Africa Business Forum: Samen werken aan duurzame groei en werkgelegenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

kaart van afrikaOm duurzame en inclusieve groei in zowel Afrika als de EU te bevorderen, vicevoorzitter van de Europese Commissie Antonio Tajani, en Ontwikkeling Commissaris Andris Piebalgs zal vandaag (31 maart) deelnemen aan het 5e EU-Afrika Business Forum in Brussel. Het evenement brengt ruim 500 hooggeplaatste vertegenwoordigers uit het Europese en Afrikaanse bedrijfsleven, de politiek en publieke instellingen samen voor twee dagen (31 maart/1 april) van discussies.

De debatten zullen zich richten op gemeenschappelijke uitdagingen zoals het belang van jongeren in de huidige economieën, de rol van banken voor inclusieve groei en financieringsvraagstukken voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) en op specifieke kwesties zoals grondstoffen, risicokapitaal, duurzame energie of samenwerking in de ruimte. Voorafgaand aan het forum kondigde commissaris Piebalgs ook twee nieuwe EU-programma's aan ter ondersteuning van de particuliere sector in West-Afrika en Madagaskar.

Vicevoorzitter Tajani, commissaris verantwoordelijk voor industrie en ondernemerschap, zei voorafgaand aan de gebeurtenis: “Afrika is in beweging. De versnellende industriële ontwikkeling van Afrika is een realiteit. De ontwikkelingsregio’s en landen die de voordelen van de mondialisering delen, zijn de snelst groeiende De Europese Unie en Afrika hebben oprecht belang bij het vergroten van de bilaterale handel, investeringen en marktintegratie in wederzijds voordelige betrekkingen om een ​​sterke duurzame en inclusieve groei te stimuleren en banen te creëren".

Commissaris Piebalgs voegde hieraan toe: “Afrika is de afgelopen tien jaar een van de snelst groeiende regio's ter wereld geworden, maar we moeten het scheppen van fatsoenlijke en productieve banen versnellen om ervoor te zorgen dat de voordelen van deze groei gelijkmatiger worden verdeeld. De particuliere sector heeft hierin een sleutelrol te spelen en de Commissie zal binnenkort een beleidsdocument presenteren over de manier waarop de EU-steun voor de ontwikkeling van de particuliere sector in de ontwikkelingslanden kan worden gemoderniseerd en hoe de rol van deze sector bij het bereiken van inclusieve en duurzame groei daar waar deze het meest aanwezig is, kan worden versterkt. nodig zijn."

Een nieuw door de EU gefinancierd project dat onlangs in Madagaskar is gelanceerd, zal de particuliere sector in staat stellen de inclusieve groei beter te ondersteunen en concurrerender te zijn op de nationale, regionale en internationale markten. Met 8 miljoen euro aan EU-financiering omvatten de activiteiten ondersteuning en training voor bedrijfsverenigingen (bijvoorbeeld kamers van koophandel), zodat zij over de kennis beschikken om het concurrentievermogen onder hun leden te vergroten en hen te helpen economische belangen te vertegenwoordigen in publiek-private dialogen en onderhandelingen. Er zal specifieke steun worden gegeven aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen in de vorm van training in marketing-/managementtechnieken, hulp bij het verkrijgen van toegang tot financiering en het opstellen van bedrijfsplannen. Ook krijgen zij hulp bij het verbeteren van de productkwaliteit en het vinden van marktkansen.

Een tweede EU-programma heeft tot doel bedrijven in West-Afrika concurrerender te maken en het ondernemings- en investeringsklimaat in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) te helpen verbeteren. Het zal de regio en haar landen onder meer helpen beleid te voeren dat investeringen kan aantrekken (EU-financiering: 20 miljoen euro).

Centraal in de discussies die vicevoorzitter Tajani tijdens de top zal hebben, zal duurzame toegang tot grondstoffen zijn, evenals toegang tot hoogwaardige en betaalbare medicijnen. Hij zal met zijn collega's samenwerkingsprojecten bespreken op het gebied van ruimtetechnologieën die een positieve rol kunnen spelen in de ontwikkelingslanden om duurzame ontwikkeling te bevorderen, zoals voedselzekerheid, gezondheidszorg en onderwijs. Bovendien zal vice-president Tajani ondernemingen in Afrikaanse landen aanmoedigen nieuwe zakelijke kansen te grijpen in het kader van het COPERNICUS-programma dat toegang geeft tot satellietgegevens.

advertentie

Tajani zal de voordelen benadrukken van het gebruik van satellietnavigatie in Afrika in het kader van het EGNOS-programma van de Commissie, dat zal helpen het vervoer te optimaliseren met behulp van satellietgeleiding en een enorme toename van de veiligheid van het Afrikaanse luchtruim zal bewerkstelligen, door vliegtuigen veilig naar luchthavens te leiden regionale en internationale routes. De voordelen die verband houden met deze toename van de veiligheid in Afrika worden geschat op ruim € 1.1 miljard.

Achtergrond

Het vijfde EU-Afrika Business Forum vindt plaats aan de vooravond van de EU-Afrika Top. Het zal gezamenlijk worden geopend door de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Nkosazana Dlamini-Zuma. Op 5 april zal Handelscommissaris Karel De Gucht deelnemen en zal de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, slotopmerkingen maken.

De vierde EU-Afrika-top zal plaatsvinden in Brussel op 4 en 2 april 3. Hier zullen Afrikaanse leiders en EU-leiders samenkomen, evenals de leiders van de instellingen van de EU en de Afrikaanse Unie. Onder het thema 'Investeren in mensen, welvaart en vrede' bespreken de deelnemers onderwerpen als vrede, veiligheid, investeringen, klimaatverandering en migratie. Eerdere topconferenties vonden plaats in Caïro (2014), Lissabon (2000) en Tripoli (2007).

De betrekkingen tussen de EU en Afrika zijn grotendeels gebaseerd op de gezamenlijke Afrika-EU-strategie, aangenomen in 2007. Naast deze strategie worden in een actieplan voor de periode 2011-2013, overeengekomen tijdens de laatste EU-Afrika-top in 2010, concrete doelstellingen uiteengezet op specifieke gebieden van samenwerking , zoals vrede en veiligheid, democratisch bestuur en mensenrechten.

De top van 2014 zal een gelegenheid zijn om met een frisse blik naar het partnerschap tussen de EU en Afrika te kijken, enkele van de bereikte resultaten onder de aandacht te brengen en gebieden voor toekomstige samenwerking te verkennen.

Meer informatie

Bedrijvenforum EU-Afrika: het werk van de EU aan de particuliere sector in Afrika: MEMO / 14 / 248
Website van EuropeAid Ontwikkeling en Samenwerking DG
Website van commissaris Ontwikkeling Andris Piebalgs
Website van DG Ondernemingen en Industrie
Website van Antonio Tajani, commissaris voor Industrie en Ondernemerschap
Bedrijvenforum EU-Afrika
EU-Afrika-top

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending