Verbind je met ons

Defensie

NAVO-secretaris-generaal aan te wijzen benoemd

DELEN:

gepubliceerd

on

StoltenbergOp 28 maart besloot de Noord-Atlantische Raad om Jens Stoltenberg te benoemen tot secretaris-generaal van de NAVO en voorzitter van de Noord-Atlantische Raad, als opvolger van Anders Fogh Rasmussen. Stoltenberg zal zijn functie als secretaris-generaal op zich nemen vanaf 1 oktober 2014, wanneer de termijn van Fogh Rasmussen afloopt na vijf jaar en twee maanden aan het roer van de Alliantie.

Secretaris-generaal van de NAVO duitwijzen

Jens Stoltenberg werd geboren in Oslo op 16 maart 1959. Hij bracht zijn jeugdjaren door in het buitenland, met zijn diplomaat vader, moeder en twee zussen.

Stoltenberg heeft een postgraduaat in economie van de Universiteit van Oslo. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken bij Statistics Norway.

In 1990 werd hij door premier Gro Harlem Brundtland geroepen om te dienen als staatssecretaris voor milieu. In 1993 werd hij verkozen tot parlementslid voor Oslo en werd hij ook benoemd tot minister van handel en energie. Van 1996 tot 1997 was hij minister van Financiën.

Stoltenberg werd voor het eerst benoemd tot premier in 2000, op 40-jarige leeftijd. Hij trad af na de verkiezingen van het volgende jaar en was leider van de oppositie tot 2005, toen hij opnieuw premier werd, dit keer voor een coalitieregering. , een functie die hij bekleedde tot oktober 2013. Hij is momenteel leider van de Noorse Arbeiderspartij en parlementair leider van de partij.

Stoltenberg heeft een aantal internationale opdrachten gehad. Deze omvatten het voorzitten van het VN-panel op hoog niveau voor systeembrede samenhang en de adviesgroep op hoog niveau voor de financiering van klimaatverandering. Hij is momenteel speciaal VN-gezant voor klimaatverandering.

advertentie

Terwijl Stoltenberg premier was, stegen de defensie-uitgaven van Noorwegen gestaag, met als resultaat dat Noorwegen vandaag een van de geallieerden is met de hoogste defensie-uitgaven per hoofd van de bevolking. Stoltenberg heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de transformatie van de Noorse strijdkrachten, door een sterke focus op inzetbare hoogwaardige capaciteiten. Onder zijn leiding heeft de Noorse regering Noorse troepen bijgedragen aan verschillende NAVO-operaties.

Tijdens zijn ambtsperiode als premier riep Stoltenberg de NAVO regelmatig op zich te concentreren op veiligheidsuitdagingen in de buurt van geallieerd grondgebied.

Stoltenberg is een groot voorstander van versterkte transatlantische samenwerking, inclusief een betere lastenverdeling over de Atlantische Oceaan. Hij ziet de NAVO en de EU als complementaire organisaties voor het veiligstellen van vrede en ontwikkeling in Europa en daarbuiten.

Stoltenberg is getrouwd met Ingrid Schulerud. Samen hebben ze twee volwassen kinderen.

In een reactie op de benoeming van de volgende secretaris-generaal van de NAVO, zei ALDE-partijvoorzitter Sir Graham Watson: “Namens de Europese liberalen wil ik hulde brengen aan de vertrekkende secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, die in de loop van de afgelopen vijf jaar heeft bewezen zichzelf om een ​​bekwame en capabele secretaris-generaal van de NAVO te zijn.

“Zoals we zagen toen hij premier van Denemarken was, is zijn staat van dienst aanzienlijk. In de afgelopen vijf jaar heeft hij met succes toezicht gehouden op de volledige integratie van negen nieuwe lidstaten in de NAVO, en hij heeft leiding gegeven aan succesvolle operaties onder leiding van de NAVO, zoals die in Libië in 2011. Hij heeft ook bewezen een goede bemiddelaar te zijn in de huidige onbekende mondiale wateren van cyberdreigingen en terrorisme. Ik wens hem veel succes bij toekomstige inspanningen.

"Ik twijfel er niet aan dat Jens Stoltenberg een hardwerkende opvolger zal blijken te zijn en ik wens hem het beste tijdens zijn ambtstermijn."

Fogh Rasmussen, voormalig premier van Denemarken van november 2001 tot april 2009 en leider van de ALDE-partijpartij Venstre, trad op 1 augustus 2009 in dienst bij de NAVO. In december 2013 werd zijn mandaat verlengd tot 30 september 2014 na goedkeuring van de Noord-Atlantische Raad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending