Verbind je met ons

Zakelijk

Staatssteun: Commissie keurt Britse videogames belastingvermindering plannen

DELEN:

gepubliceerd

on

_61900445_games_paDe Europese Commissie heeft geconcludeerd dat Britse plannen om producenten van videogames bepaalde belastingvoordelen te verlenen in overeenstemming zijn met de EU-staatssteunregels. De Commissie heeft met name vastgesteld dat de maatregel ontwikkelaars stimuleert om games te produceren die aan bepaalde culturele criteria voldoen, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU.

In april 2013 opende de Commissie een diepgaand onderzoek omdat zij twijfelde of de steun noodzakelijk was (zie IP / 13 / 333). Er leek geen sprake te zijn van duidelijk marktfalen in deze dynamische en groeiende sector en er werden zelfs zonder staatssteun games geproduceerd. De Commissie was ook van mening dat het discriminerend zou zijn om de uitgaven die voor de belastingvermindering in aanmerking komen te beperken tot goederen of diensten die in Groot-Brittannië worden 'gebruikt of geconsumeerd'. Het Verenigd Koninkrijk en andere belanghebbenden werden in de gelegenheid gesteld commentaar te geven.

Na een diepgaande analyse van deze opmerkingen en enkele door Groot-Brittannië voorgestelde amendementen concludeerde Joaquín Almunia, vicevoorzitter van de Commissie belast met het mededingingsbeleid: “Onze aanvankelijke twijfels zijn weggenomen. De voorgestelde steun voor videogames is inderdaad gericht op een klein aantal onderscheidende, cultureel Britse games die steeds moeilijker particuliere financiering kunnen vinden.”

De belastingvermindering voor videogames zal ontwikkelaars van videogames een stimulans geven om games te produceren die aan bepaalde culturele criteria voldoen. Nadat de Commissie een diepgaand onderzoek had geopend, schrapte Groot-Brittannië de oorspronkelijk beoogde territoriale bestedingsverplichtingen die aan de begunstigden van de regeling waren opgelegd. Groot-Brittannië heeft met name aangetoond dat de voorgestelde culturele test ervoor zorgt dat de steun alleen games ondersteunt die een culturele waarde hebben. Slechts ongeveer 25% van de in Groot-Brittannië geproduceerde games zou in aanmerking komen voor steun. Zonder deze steun zal het aantal nieuwe cultureel Britse games waarschijnlijk aanzienlijk afnemen.

De Commissie concludeerde daarom dat de maatregel de cultuur bevordert zonder de concurrentie op de interne markt onnodig te verstoren. Het is daarom in overeenstemming met artikel 107, lid 3, onder d), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Achtergrond

In december 2007 had de Commissie al steun voor videogames in Frankrijk goedgekeurd, eveneens na een diepgaand onderzoek (zie IP / 07 / 1908).

advertentie

Artikel 107, lid 3, onder d), VWEU bepaalt dat steun ter bevordering van de cultuur en het behoud van erfgoed verenigbaar kan zijn met de eengemaakte markt, indien dergelijke steun de handelsvoorwaarden en de concurrentie in de EU niet zodanig beïnvloedt dat dit in strijd is met het gemeenschappelijk belang.

De uitspraak wordt ter beschikking gesteld onder het zaaknummer SA.36139 in de Staatssteunregister op de DG Concurrentie website. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad staan ​​in de State Aid Weekly e-News.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending