Verbind je met ons

EU

EU neemt concrete actie tegen illegale visserij

DELEN:

gepubliceerd

on

20111006PHT28469_width_600-600x336Op voorstel van de Commissie heeft de Raad van Ministers vandaag (24 maart) besloten Belize, Cambodja en Guinee-Conakry op de lijst te plaatsen als landen die onvoldoende optreden tegen illegale visserij. Na verschillende waarschuwingen zullen nu maatregelen tegen de drie landen van kracht worden om de commerciële voordelen van illegale visserij aan te pakken. Dit betekent dat de invoer in de EU van alle visserijproducten die zijn gevangen door vaartuigen uit deze landen nu wordt verboden, terwijl EU-vaartuigen niet mogen vissen in de wateren van deze landen. Het is de eerste keer dat dit soort maatregelen op EU-niveau worden aangenomen.

Maritieme Zaken en Visserij Commissaris Maria Damanaki verwelkomde het besluit: "Deze besluiten zijn historisch. Ze tonen aan dat de EU het goede voorbeeld geeft in de strijd tegen illegale visserij. Ik wil dat de EU-burgers weten dat de vis die ze consumeren duurzaam is, waar die ook vandaan komt van. We gaan gestaag in die richting. Ik hoop dat deze zwarte lijst een katalysator zal zijn voor Belize, Cambodja en Guinee om hun inspanningen op te voeren en samen te werken met de internationale gemeenschap om illegale visserij uit te bannen."

Het besluit is in overeenstemming met de internationale inzet van de EU voor de duurzame exploitatie van de visbestanden in binnen- en buitenland. De aanpak van de EU weerspiegelt het feit dat illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) een wereldwijde criminele activiteit is die niet alleen schadelijk is voor EU-vissers, maar ook voor lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Achtergrond

Ondanks de nauwe samenwerking tussen de Commissie en de autoriteiten van Belize, Cambodja en Guinee om visserijbeheer en doeltreffende controlemaatregelen op te zetten, hebben de drie landen de structurele problemen nog steeds niet aangepakt en hebben ze geen blijk gegeven van echte inzet om het probleem van de illegale visserij aan te pakken. Na meerdere waarschuwingen1 , stelde de Commissie daarom aan de Raad voor om de drie landen op de lijst van niet-meewerkende landen te plaatsen, in overeenstemming met de EU-IOO-verordening2.

Het besluit van de Raad van vandaag houdt in dat visserijproducten die zijn gevangen door vaartuigen die de vlag van deze landen voeren, nu verboden zijn om in de EU te worden ingevoerd. Ook EU-vaartuigen zullen moeten stoppen met vissen in deze wateren. Andere vormen van samenwerking, zoals gezamenlijke visserijoperaties of visserijovereenkomsten met deze landen, zullen niet langer mogelijk zijn.

De EU komt hiermee haar internationale verplichtingen na zoals vastgelegd door de Verenigde Naties en de FAO. Alle geïdentificeerde landen hebben hun plichten als vlaggen-, kust-, haven- of marktstaten niet vervuld, meestal door het niet respecteren van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) of het visbestand van de Verenigde Naties.

advertentie

Meer informatie

MEMO / 14 / 211
Illegale visserij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending