EU neemt concrete actie tegen illegale visserij

20111006PHT28469_width_600-600x336Naar aanleiding van een voorstel van de Commissie, de Raad van Ministers heeft vandaag (24 maart) besloten om lijst Belize, Cambodja en Guinee-Conakry als landen onvoldoende optreden tegen illegale visserij. Na een aantal waarschuwingen, zal nu maatregelen in werking treden tegen de drie landen om de commerciële voordelen die voortvloeien uit de illegale visserij aan te pakken. Dit betekent dat de invoer in de EU van elke visserijproducten gevangen door schepen uit deze landen nu zal worden verboden, terwijl de EU-vaartuigen niet mogen vissen in de wateren van deze landen. Het is de eerste keer dat dit soort maatregelen op EU-niveau worden genomen.

Maritieme zaken en commissaris voor Visserij Maria Damanaki verheugd over het besluit: "Deze beslissingen zijn historisch. Ze tonen aan dat de EU het goede voorbeeld in de strijd tegen de illegale visserij. Ik wil dat de EU-burgers weten dat de vis die ze verbruiken duurzaam is, waar het vandaan komt. We zijn voortdurend in die richting. Ik hoop dat deze zwarte lijst zal fungeren als katalysator voor Belize, Cambodja, en Guinee om hun inspanningen en werken met de internationale gemeenschap om de illegale visserij te elimineren. "

Het besluit is in overeenstemming met de internationale inzet van de EU om de duurzame exploitatie van de visbestanden in binnen- en buitenland. Aanpak van de EU weerspiegelt het feit dat de illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO) is een wereldwijde criminele activiteiten schadelijk zijn niet alleen voor de EU-vissers, maar ook voor de lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Achtergrond

Ondanks de Commissie nauw samen met de autoriteiten van Belize, Cambodja en Guinee te zetten visserijbeheer en effectieve controle maatregelen, de drie landen hebben nog steeds geen structurele problemen aangepakt en er niet in geslaagd om echte betrokkenheid bij het probleem van de illegale visserij te pakken te tonen. Na meerdere waarschuwingen1 Daarom heeft de Commissie de Raad voorgesteld om een ​​lijst van de drie landen als niet-meewerkende landen, in lijn met de IOO-verordening EU2.

Het besluit van vandaag door de Raad betekent dat de visserij die zijn gevangen door vaartuigen die de vlag van deze landen nu verboden in de EU worden geïmporteerd. EU-schepen zal ook moeten stoppen met vissen in deze wateren. Andere vormen van samenwerking, zoals gezamenlijke visserijactiviteiten of visserijovereenkomsten met deze landen zal niet meer mogelijk zijn.

De EU wordt de handhaving van haar internationale verplichtingen zoals vastgelegd door de Verenigde Naties en de FAO vastgelegd. Alle geïdentificeerde landen er niet in geslaagd om hun plichten als de vlag, de kust, de haven of de markt staten voldoen doorgaans niet respecteren door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) of de Stocks overeenkomst Vis van de Verenigde Naties.

Meer informatie

MEMO / 14 / 211
Illegale visserij

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, maritiem

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *