Verbind je met ons

Uitbreiding

EU-Rusland: Destruction als creatie

DELEN:

gepubliceerd

on

AGyMzDW-360De ‘beperkende maatregelen’ van de EU als antwoord op de toetreding van de Krim en Sebastopol tot de Russische Federatie omvatten onder meer de sluiting van belangrijke communicatiekanalen, zoals de topontmoetingen tussen de EU en Rusland, en een visumverbod voor 33 invloedrijke figuren – maatregelen die weinig hoop op een onderhandelingsresultaat voor de EU lieten. Oekraïense crisis. Hoe kunnen we op zo’n beperkt communicatieniveau standpunten uitwisselen om tot toenadering te komen?

Het concept van een ‘zwarte lijst’ als instrument om het Russische beleid te beïnvloeden werd door de EU ontwikkeld in de context van de beruchte Magnitsky-zaak, toen zijn voormalige werkgever Bill Browder wees op de achilleshiel van Russische corrupte functionarissen die naar verluidt verantwoordelijk waren voor de moord op Sergej Magnitski. de dood – in tegenstelling tot de communisten genieten de 'nieuwe Russen' van het verwerven van onroerend goed, recreatie, bezienswaardigheden bekijken, winkelen, kortom, het naar hun zin hebben in Europa.

Daarom kan het toegangsverbod en het bevriezen van tegoeden een effectieve maatregel zijn om ongemak te creëren voor corrupte liefhebbers van luxe. Het Europees Parlement besprak en stelde verschillende lijsten samen, gericht op ambtenaren om een ​​objectief onderzoek naar de moord op Magnistky in een gevangeniscel te versterken. Hoewel het initiatief van de leden van het Europees Parlement, vastgelegd in een resolutie, geen verdere instantie bereikte, namelijk de Raad, bleef de ervaring levendig.

De blauwdruk van de gerichte maatregelen in de Magnitsky-zaak, mechanisch toegepast op de topfiguren in de Russische politieke 'beau monde' binnen de Oekraïense crisis, is echter het meest welsprekende voorbeeld van de beperking van het comparativisme - men kan het onvergelijkbare niet verwarren. Als in de Magnitsky-affaire de visumverboden werden opgelegd aan de persoonlijkheden met wie niemand wilde praten, werden in de Oekraïense crisis de invloedrijke Russische functionarissen uitgesloten die zich in het politieke debat hadden moeten mengen. Een totaal contraproductieve zet!

De 33-lijst werd officieel in beeld gebracht via een initiatief van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton. Het omvat mensen die, volgens het establishment dat zij leidt, verantwoordelijk zijn voor het “ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid” van Oekraïne, een aanpak die de individuele lidstaten beschermt tegen Russische woede. Volgens Europese diplomaten zijn de voorstellen van de persoonlijkheden op de zwarte lijst achter deze initiatieven 'gevoelige' informatie en mogen deze niet openbaar worden gemaakt. Je kunt alleen maar raden welke landen het idee naar voren hebben gebracht om de toegang tot de EU te verbieden aan de voorzitter van de Russische Doema, Sergei Naryshkin, een gebaar om de meest kortzichtige zet in de geschiedenis van de diplomatie te verdedigen.

Dit is precies dezelfde Naryshkin wiens weigering om naar de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) te komen, onder het voorwendsel van zijn ‘Russofobe’ neigingen, “teleurstelling” veroorzaakte bij president Jean-Claude Mignon, die zijn spijt uitte door te zeggen: “ er zijn er twee nodig om een ​​dialoog te voeren”. Er werd veel inkt gemorst om de spreker te schande te maken en hem de schuld te geven van een poging om de vragen van 65 Europese wetgevers in de vergadering te vermijden, die de vragen aan hun Russische tegenhanger voorlegden. Naryshkin kreeg te maken met beschuldigingen van boycot en het nalaten van zijn hoofdverantwoordelijkheid voor het onderhouden van de communicatie met de internationale gemeenschap – zijn hoge publieke status staat hem niet toe te zwijgen.

Nu is de ‘zwarte lijst’ van de EU uitgebreid met de namen van de andere prominente leden van de Doema, en zelfs van het hoofd van het staatspersbureau Russia Today.

advertentie

Personen met een vergelijkbare status die de toegang tot een land wordt ontzegd, zou door het Westen worden gezien als een gewelddadig offensief tegen de democratie en de rechtsstaat, aangezien parlementen en de pers worden gedefinieerd als pijlers van de democratie.

De huidige verboden op 33 zijn beperkt tot een half jaar, onder de monitoringomstandigheden van de EU, maar ongeacht verdere botsingen zal de schade aan de samenwerking tussen Oost en West veel langer duren dan zes maanden. De passie voor vernietiging van Ashtons diplomaten kan echter door de Russen worden begrepen – zoals hun eigen anarchistische filosoof Bakoenin beweerde: “vernietiging is creatie”.

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending