Verbind je met ons

EU

Civil Society 2014: Europeanen willen eerlijkheid, samenwerking en solidariteit

DELEN:

gepubliceerd

on

EP_afbeelding_klein“Europa heeft behoefte aan meer solidariteit, een menselijke economie en een grotere betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld.” Dit is de belangrijkste conclusie van de Dag van het maatschappelijk middenveld 2014, die plaatsvond op 18 maart, waarbij centraal stond wat de Europeanen van Europa verwachten. De Dag van het maatschappelijk middenveld is een jaarlijks evenement georganiseerd door het Europees Economisch en Sociaal Comité. In drie workshops ('Een economie voor Europeanen, niet Europeanen voor de economie', 'Een sociaal Europa voor de burgers' en 'Actief Europees burgerschap') bespraken ruim 200 deelnemers uit een reeks maatschappelijke organisaties wat voor soort Europa wij eigenlijk nodig.

Twee maanden vóór de Europese verkiezingen en in een tijd waarin slechts 31% het laagste cijfer ooit was - nog steeds in het Europese project geloven, gaven vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld hun mening over de manier waarop Europa volgens hen vooruit moet. De input uit deze discussie zal worden meegenomen in het actieplan voor Europa dat de commissie momenteel aan het opstellen is. “We hebben vijf jaar de tijd om Europa te redden”, waarschuwde Cristian Pirvulescu, een Roemeens EESC-lid. “Het antwoord kan geen nationalisme of populisme zijn, maar een hulpbronnenefficiënt, duurzaam en inclusief beleid dat ook rekening houdt met de behoeften van een vergrijzende en afnemende Europese bevolking.”

De stem van de Europeanen moet gehoord worden

 “Een stem is veel meer dan een stem”, benadrukt Europarlementariër Jean Lambert uit Groot-Brittannië, die de integratie van het maatschappelijk middenveld in de politieke processen steunt. “Voordat er in Brussel besluiten worden genomen, moeten er uitvoerige discussies plaatsvinden met de betrokken mensen in heel Europa. De deelname van het maatschappelijk middenveld moet worden vergroot. Het EESC is het juiste forum om verzoeken van het maatschappelijk middenveld te beantwoorden, terwijl het nauw samenwerkt met het Europees Parlement. "

De middelen moeten eerlijk worden herverdeeld

‘De ongelijkheid binnen en tussen de Europese lidstaten is zó teleurstellend," zei een vertegenwoordiger van een studentengroep. "Dit maakt het Europese project zo onaantrekkelijk voor jongeren." Terwijl de EU vee financiert voor een bedrag van 12.7 euro per hoofd van de bevolking, investeert ze slechts 1.26 euro per persoon in de jongere generatie van Europa. Terwijl bedrijven betalen nog steeds enorme bedragen aan aandeelhouders, investeringen worden opgeschort.

Een nieuw actieplan voor Europa: Een Europa creëren dat de Europeanen dient

advertentie

Conny Reuter, medevoorzitter van de Liaison Group en secretaris-generaal van SOLIDAR, riep in de slotverklaring van de groep op tot investeringen in een duurzame economie, onderwijs en opleiding in plaats van bezuinigingsmaatregelen. "Terwijl er 800 miljard euro werd geïnvesteerd in het redden van de banken, werd er slechts 6 miljard euro uitgetrokken voor de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. De balans van deze Commissie is teleurstellend op sociaal en civiel vlak." Om over vijf jaar opnieuw een even verschrikkelijk evenwicht te voorkomen, stelt het EESC een actieplan voor Europa op, waarin de Europese Commissie aanbevelingen doet over wat er moet veranderen om ervoor te zorgen dat Europa zijn status als aanjager van een duurzame economie, sociale rechtvaardigheid en sociale zekerheid terugkrijgt. solidariteit.

In zijn actieplan stelt het EESC voor om 2015 uit te roepen tot het jaar van een Europees Convent voor participatieve democratie en actief burgerschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending