Verbind je met ons

werk

Cedefop: Europa's meest getalenteerde medewerkers wordt verspild

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeeldingenDe werkloosheid in veel landen van de Europese Unie (EU) is alarmerend hoog. Toch blijkt uit enquêtes nog steeds dat bedrijven problemen hebben met het invullen van vacatures. Manpower's onderzoek naar het tekort aan talenten uit 2013 vond gemiddeld meer dan 25% van de bedrijven in 17 lidstaten melding van wervingsproblemen.

Velen beweren dat dit komt doordat jonge afgestudeerden en andere werknemers slecht voorbereid zijn en het gebrek aan de juiste vaardigheden verantwoordelijk is voor de hoge werkloosheidscijfers in Europa. Maar in de meeste EU-landen ligt het tekort aan arbeidskrachten ver onder het niveau van voor de crisis. In 15 waren er in 2013 lidstaten 25% minder vacatures dan in 2008. Door de zwakke vraag naar werk accepteren mensen banen die niet aansluiten bij hun kwalificatieniveau. In de EU heeft ongeveer 29% van de hooggekwalificeerde werknemers een baan waarvoor doorgaans middelhoge tot lage kwalificaties vereist zijn.

Bijgevolg, volgens Cedefop, hoewel sommige bedrijven wervingsproblemen hebben voor sommige banen, zoals ICT-ontwikkelaars, wijzen er in plaats van een gebrek aan vaardigheden erop dat andere factoren, zoals slechte lonen en arbeidsomstandigheden en gebrek aan mobiliteit, grotendeels verantwoordelijk zijn voor de hoge werkloosheid naast elkaar met openstaande vacatures. Met een overaanbod aan hooggekwalificeerde sollicitanten wachten ook bedrijven liever op de perfecte sollicitant. Uit het onderzoek van Manpower uit 2013 bleek dat slechts 7% van de werkgevers bereid was de wervingscriteria opnieuw te definiëren. Bedrijven hebben de neiging om mogelijke kandidaten van buiten het gebied over het hoofd te zien, evenals jonge mensen, vrouwen en oudere werknemers, van wie velen geschoold zijn.

De Europese economie heeft momenteel ongeveer twee miljoen vacatures. Maar in 2012 was ongeveer 20% van de totale beroepsbevolking van de EU – zo'n 46 miljoen mensen – werkloos of onderbezet. Dat heeft het World Economic Forum bekendgemaakt a paper over de mismatch van vaardigheden waaraan Cedefop heeft bijgedragen. Het wijst erop dat het scheppen van banen van fundamenteel belang is, maar dat alle aspecten van de mismatch van vaardigheden moeten worden aangepakt. De inspanningen om onderwijs en opleiding en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen, moeten worden opgevoerd. Werkende en werkloze volwassenen moeten hun vaardigheden gedurende het hele beroepsleven ontwikkelen. Bedrijven moeten investeren in leren voor hun personeel. Maar bedrijven moeten ook de wervingspraktijken herzien, de opleidingsstrategieën uitbreiden en de wervingspools verbreden. Zo niet, dan kunnen we de banencrisis alleen maar verlengen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending