Verbind je met ons

Bankenunie

Barnier en Nouy praten met EP-leden over bankenunie en bankbonussen

DELEN:

gepubliceerd

on

Handdruk_picWork on setting up the EU’s bank supervisor and undertaking the planned asset quality review is “well on track”, ECB Bank Supervisor Chairwoman Daniele Nouy told the Economic and Monetary Affairs Committee on 18 March.

Wetgevers aan alle kanten moeten nu bereidheid tonen om compromissen te sluiten om overeenstemming te bereiken over een mechanisme voor het afbouwen van banken dat snelle en betrouwbare beslissingen kan nemen en geloofwaardige en gemakkelijk toegankelijke financiering kan mobiliseren, voegde ze eraan toe. EP-leden ondervroegen mevrouw Nouy over de operationele stappen in de aanloop naar de start van het EU-bankentoezicht en de lopende onderhandelingen over het bankenafwikkelingsmechanisme.

Bank toezicht

De belangrijkste kwesties die aan de orde kwamen, waren de organisatie van de activakwaliteitsbeoordeling, hoe de banktoezichthouder van plan was verantwoording af te leggen en welke waarborgen hij zou inzetten om het risico te beperken dat de bankenunie zou leiden tot een splitsing tussen banken uit de eurozone en banken buiten de eurozone.

Resolutie van de bank

MEPs also asked Nouy about the difficult issues that still need to be resolved between the European Parliament and Council negotiators. Nouy replied that although it is important to agree a deal under the current Parliament, this deal must ensure that “prompt and efficient decisions” can be taken over a weekend at most. “A fire-brigade does not ask the city Council to intervene when there is a fire,” she said, of the overly complex decision making process advocated by some EU countries.

Ze benadrukte ook dat het door banken gefinancierde resolutiefonds vooral in de beginjaren moet kunnen lenen. Bovendien moet het fonds uiterlijk vijf jaar na oprichting echt single worden, zonder dat de bankbijdragen dienovereenkomstig hoeven te worden versneld.

advertentie

Michel Barnier

Later op de dag uitten EP-leden van alle politieke fracties bedenkingen in antwoord op de oproep van commissaris Barnier om de onderhandelingen over de bankenunie af te ronden. Ze voerden aan dat kwaliteit belangrijker is dan haast, en dat het beter zou zijn om de onopgeloste problemen met het nieuwe parlement op te lossen dan een slechte bankenunie te hebben. In antwoord op het beroep van Barnier op hun politieke wil en verantwoordelijkheid, zeiden EP-leden dat hun belangrijkste verantwoordelijkheid bij de belastingbetaler lag en dat de belangrijkste kwestie wie zal betalen voor een bankafwikkelingsfonds zonder kredietlijn en zonder duidelijk financieringsregime moet worden geregeld.

Van zijn kant was Barnier het ermee eens dat de EU-landen dichter bij het standpunt van het Parlement moesten komen en dat besluiten over de liquidatie van bepaalde banken niet via de Raad moesten worden genomen. Hij zei ook dat een fonds de mogelijkheid nodig had om geld te lenen vanaf de dag van oprichting, zodat belastingbetalers niet onnodig zouden worden binnengehaald.

Bonussen van bankiers

MEPs also quizzed Barnier about draft technical standards designed to ensure that bankers’ bonus rules, which some claimed are already being circumvented, are consistently enforced across the EU. They noted that these standards had been sent to Parliament as a ‘take it or leave it’ offer, and in any event too late to allow it to revise them thoroughly before the elections.

De belangrijkste zorg van het Parlement was dat een maas in de bewoordingen van de regels over "materiële risiconemers" veel bankmedewerkers in staat zou kunnen stellen om aan een bonusplafond te ontsnappen. De commissaris herhaalde dat de handhavingsnormen in overeenstemming waren met de wetgeving inzake bonusbeperkingen en voegde 15 kwalitatieve criteria toe aan de bestaande kwantitatieve om alle risiconemers te dekken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending