Verbind je met ons

Uitbreiding

Krim: 'We willen terugkeren naar het moederland'

DELEN:

gepubliceerd

on

crimea-referendum-vierenDoor Martin Banks

"We willen terugkeren naar het moederland" - dat was de kristalheldere boodschap van de kiezers op de Krim op de historische dag dat de 2.5 miljoen inwoners van de Krim naar de stembus gingen om over hun toekomst te beslissen.

Het 'Moederland' waar ze naar verwijzen is de Russische Federatie en alles wijst erop dat ze binnenkort hun wens zouden kunnen krijgen.

Ik was op de Krim als onderdeel van een internationale verkiezingswaarnemingsmissie, georganiseerd door het parlement van de Krim, dat het referendum van zondag heeft goedgekeurd en georganiseerd over de vraag of de Krim hereniging met Rusland moet zoeken of in Oekraïne moet blijven.

Andere leden van het onafhankelijke team kwamen uit Italië, Israël en Spanje. Onder hen waren regionale en nationale politici, politieke activisten en, net als ik, journalisten.

Gevestigd in de kustplaats Evpatoria, met 130,000 inwoners en op ongeveer 45 minuten rijden van Simferopol, waar de vluchten vanuit Oekraïne de afgelopen dagen streng zijn beperkt. Net als veel van de regio heeft de badplaats duidelijk betere tijden gekend en bestaat het voornamelijk uit etnische Russen.

Het team bezocht een stembureau in Saki, met 78,800 inwoners, waaronder 35,000 etnische Russen en 23,800 Oekraïners.
Alexander Ovdienko is hoofd van het districtsbestuur van Saki - waar de Krimoorlog begon - en verantwoordelijk voor de verkiezingen in de hele regio.

advertentie

Ondanks dat hij zelf uit Oekraïne kwam, twijfelde hij er niet aan waar zijn sympathieën lagen, en zei dat hij voor hereniging met Rusland zou stemmen.

Ovdienko, die ook een afgevaardigde is in het Krim-parlement en ooit in het Sovjetleger heeft gediend, zei: "Er zijn geen klachten van burgers over het proces en ondanks het slechte weer zijn er in sommige aantallen mensen naar buiten gekomen om te stemmen. "

De vader van drie kinderen vertelde me: "Ik ben geboren in Oekraïne, spreek Oekraïens en mijn ouders wonen daar nog steeds, maar mensen, waaronder ik, willen verandering. De Krim hoorde van oudsher bij Rusland en mentaal denken de meesten van ons hier dat we Russisch zijn. Maar wat de nationaliteit ook is, er is al lang het gevoel dat het niet goed zit op de Krim en om onze economische situatie te verbeteren, moeten we iets doen aan het veranderen van onze status."

De economische situatie van de Krim is een onderwerp dat keer op keer opdook bij de vele mensen die we spraken terwijl we van het ene stembureau naar het andere reisden om de procedure te volgen. En afgaande op de vervallen staat van veel huizen, de verschrikkelijke staat van de meeste openbare wegen en het algemene gevoel van fatalistische depressie dat over zowel de regio als haar inwoners hangt, is het moeilijk om niet te sympathiseren met de zaak die ze beweren.

De meeste stembureaus (die bijna allemaal vlaggen van de Russische Federatie hadden die buiten wapperden en nergens een teken van Oekraïense vlaggen te zien waren) waren behoorlijk druk vanaf 8 uur toen ze open gingen en tegen 10 uur meldde Ovdienko dat 18.4% van de lokale bevolking in de regio Saki hebben hun stem al in 71 stembureaus uitgebracht. Ovdienko zei dat hij verwachtte dat het 'ja tegen hereniging met Rusland' door maar liefst 90% van de Krim-kiezers zou worden goedgekeurd.

In een andere stad, Frunze, noemde de plaatselijke burgemeester Valentina Genri opnieuw de wanhopige economische achterstelling op de Krim als de belangrijkste reden voor het verbreken van de banden met Oekraïne.

Met, bizar genoeg, liedjes van de Britse popster Rick Astley uit de jaren 1980 die op de tannoy werden gespeeld, vertelde ze me: "Rusland is ons moederland en onze broers zijn allemaal Russisch. Er is geen plaats voor het neonazisme dat we onlangs in Kiev hebben gezien. Wat daar is gebeurd, komt neer op een militaire staatsgreep, maar de mensen in Europa hebben een verkeerd beeld gekregen van de situatie hier op de Krim. Ze begrijpen niet dat we economisch zwaar hebben geleden met weinig of geen investeringen in de Krim door de centrale regering in Kiev. Dit kan niet doorgaan en vandaag oefenen we gewoon ons democratisch stemrecht uit om onze toekomst te bepalen. Is dat een misdaad? Zeker niet." Ze voegde eraan toe: "Dit referendum is als onwettig bestempeld, maar wat echt onwettig is, is de huidige regering in Kiev."

Ze ging in tegen westerse kritiek dat het referendum met overhaaste was georganiseerd en benadrukte: "Dat is helemaal niet het geval en ik begrijp de hystische reactie op deze stemming door westerse politici niet. Toen mensen hier hoorden dat ze misschien de kans zouden krijgen om te stemmen , hebben ze alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de stemming zou doorgaan en ook op een juiste manier zou plaatsvinden, wat volgens mij het geval is geweest."

Vassily Gierasimenko is een chirurg in Evpatoria van U

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending