Verbind je met ons

EU

Op weg naar verdere globalisering van het internet

DELEN:

gepubliceerd

on

0 ,, 15704791_303,00Op 15 maart verwelkomde vice-president Neelie Kroes de aankondiging van de Amerikaanse regering om "uit de IANA-functie te stappen", wat een meer mondiale multi-stakeholder basis mogelijk zal maken voor een belangrijk element van het beheer van het internet.

“Dit is een historische stap in het werkelijk mondiaal maken van internetgovernance, en markeert een grote vooruitgang in de richting van de ontwikkeling van een multi-stakeholdermodel, zoals bepleit in de recente mededeling van de Commissie”, aldus Kroes.

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten het laatste woord gehad over wijzigingen in de wereldwijd gebruikte data op top-level internetdomeinnamen, zoals .com of .de. De Commissie dringt al sinds 2009 aan op een dergelijke stap en riep onlangs in haar mededeling over internetbeleid en -beheer van 12 februari 2014 op tot de mondialisering van de IANA-functies.

De mededeling van de Commissie benadrukt – net als de Amerikaanse aankondiging – de noodzaak om in het mondialiseringsproces de veiligheid en stabiliteit van het internet te waarborgen, en zet zich in voor het multistakeholdermodel van bestuur.

“Het is een zeer tijdige aankondiging, voorafgaand aan een belangrijke conferentie met meerdere belanghebbenden in São Paulo over de principes van internetgovernance en de toekomstige evolutie van het governance-ecosysteem”, aldus vicepresident Kroes. “De Europese Commissie zal samenwerken met de VS en met alle mondiale belanghebbenden om de mondialisering van de IANA-functies te implementeren in een proces dat verantwoordelijk en transparant is, en op een manier die het open internet beveiligt en die de mensenrechten schraagt.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending