Verbind je met ons

EU

Piebalgs kondigt nieuwe steun voor de Centraal-Afrikaanse Republiek tijdens bezoeken op hoog niveau

DELEN:

gepubliceerd

on

taartbalgenOntwikkeling Commissaris Andris Piebalgs (foto) zal vandaag (13 maart) 81 miljoen euro aan nieuwe EU-steun aan de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aankondigen tijdens een gezamenlijk bezoek aan het land met de Franse Ontwikkeling Minister Pascal Canfi en Duits Samenwerking Minister Gerd Müller. Het bedrag vertegenwoordigt een aanzienlijke impuls van de EU-hulp aan het land en zal bijdragen aan het herstel van de sociale basisvoorzieningen en het levensonderhoud; met name op het gebied van onderwijs (bijvoorbeeld om de heropstart van lessen te helpen in scholen die vanwege het conflict gesloten zijn), gezondheidszorg (om gezondheidscentra te rehabiliteren en opnieuw uit te rusten) en voedselzekerheid en voeding (om bijvoorbeeld de continuïteit van de landbouw te garanderen, door het verstrekken van zaden).

Voorafgaand aan zijn aankomst zei commissaris Piebalgs: “De Centraal-Afrikaanse Republiek en haar bevolking worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen, en het is belangrijker dan ooit dat we nu actie ondernemen om de fundamenten te leggen voor stabiliteit en toekomstige ontwikkeling. “Dit is de reden waarom we vastbesloten zijn het nieuwe staatshoofd te steunen in haar wil om de veiligheid te herstellen en de vrede terug te brengen in het land. Het conflictprobleem is nog niet opgelost, maar we kunnen het ons niet veroorloven onze ambities voor economische en sociale ontwikkeling op de lange termijn uit het oog te verliezen, en dat begint met het voorzien in de basisbehoeften van mensen. Ontwikkeling is de sleutel tot stabiliteit en daarom blijven wij deze ontwikkeling onze volledige steun geven.”

Tijdens zijn bezoek aan CAR zal commissaris Piebalgs het nieuwe overgangsstaatshoofd, Catherine Samba-Panza, ontmoeten. Ook zal hij een bezoek brengen aan de Nationale Autoriteit voor Verkiezingen (NAE), waar hij de leden van de NAE zal ontmoeten en plannen voor de voorbereiding van verkiezingen zal bespreken. De commissaris zal ook gezondheidszorg-, voedselhulp- en cash-for-work-programma's bezoeken, evenals het Palais de Justice en een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, Erik Solheim, voorzitter van het Development Assistance Committee (DAC) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ( OESO) zullen ook deelnemen aan deze gezamenlijke missie.

De nieuwe financiering van vandaag is in overeenstemming met de LRRD-aanpak van de Commissie (Linking Relief, Rehabilitation and Development). Het komt bovenop de 20 miljoen euro aan steun voor verkiezingen, die al eerder in 2014 werd aangekondigd. In totaal is in 101 een extra bedrag van 2014 miljoen euro aan de Centraal-Afrikaanse Republiek aangeboden als onmiddellijk antwoord op de crisis. Deze hulp maakt deel uit van de overbruggingsfaciliteit tussen het 10e Europese Ontwikkelingsfonds, of EDF (dat loopt van 2008-2013) en het 11e EOF (van 2014-2020).

Tussen 2008 en 2013 werd via de verschillende financiële instrumenten van de EU ongeveer 225 miljoen euro toegewezen voor het hele land (160 miljoen euro via het 10e Europese Ontwikkelingsfonds, of EDF, en 65 miljoen euro via de EU-begroting).

De Centraal-Afrikaanse Republiek is net zo groot als Frankrijk en België samen. De huidige crisis treft de meerderheid van de bevolking (4.6 miljoen, waarvan de helft kinderen). Meer dan 50% van de Centraal-Afrikanen heeft dringend hulp nodig. Op 31 januari waren er ruim 825,000 binnenlandse ontheemden in de CAR. Ruim 245,000 Centraal-Afrikanen zochten in de loop van vorig jaar hun toevlucht in de buurlanden. Gebrek aan toegang maakt het moeilijk om de dringend noodzakelijke hulp te bieden aan degenen die lijden onder de gevolgen van geweld.

De EU heeft het voortouw genomen bij de belangenbehartiging en financiering van de Centraal-Afrikaanse Republiek onder hulpdonoren, als belangrijke partner van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de belangrijkste donor van het land. De betrekkingen zijn gebonden aan de Overeenkomst van Cotonou. Het herstel van de veiligheid blijft de onmiddellijke prioriteit om het land te stabiliseren ter ondersteuning van het politieke proces, en vormt de kern van de ontwikkelingshulp.

advertentie

De aankondiging van commissaris Piebalgs vandaag komt vlak voor de vierde Afrika-EU-top, die op 4 en 2 april 3 in Brussel zal plaatsvinden.

De top in Brussel zal plaatsvinden onder het thema 'Investeren in mensen, welvaart en vrede'. Verwacht wordt dat dit een verdere belangrijke stap voorwaarts zal betekenen voor het partnerschap tussen de EU en Afrika op deze drie gebieden.

Meer informatie

Website van DG Ontwikkeling en Samenwerking EuropeAid
Website van commissaris Ontwikkeling Andris Piebalgs

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending