Verbind je met ons

Landbouw

Europarlementsleden verwerpen de ontwerpverordening inzake zaden

DELEN:

gepubliceerd

on

ESY-006031641De nieuwe zadenwet moet de regels vereenvoudigen en innovatie bevorderen, geen one-size-fits-all-benadering toepassen, zeiden EP-leden tijdens een debat op 11 maart.

Het voorstel van de Europese Commissie voor de wet op teeltmateriaal, ook wel bekend als de 'zaadverordening', werd op 11 maart door het Parlement weggestemd, uit vrees dat het de Commissie te veel macht zou geven en de EU-landen geen speelruimte zou laten om de nieuwe wetgeving op maat te maken. regels naar hun behoeften. Nadat de Commissie had geweigerd haar ontwerptekst in te trekken en een verbeterde tekst in te dienen, sloot het Parlement de eerste lezing.

De ontwerptekst van de Commissie werd verworpen met 650 stemmen voor en 15 tegen.

"De stemming van vandaag toont de grote ontevredenheid van het Parlement over het voorstel van de Commissie, dat niet voldeed aan de kerndoelstellingen, zoals het vereenvoudigen van de regels en het bevorderen van innovatie. Het veroorzaakte ook veel zorgen onder de leden van het Europees Parlement, bijvoorbeeld over het samenvoegen van 12 richtlijnen tot één enkele direct toepasselijke richtlijn." regelgeving zonder speelruimte voor de lidstaten om nieuwe regels aan te passen aan hun behoeften", aldus Paolo De Castro, voorzitter van de Landbouwcommissie (S&D, IT). "Als leden van het Europees Parlement, die samen met de Raad wetgevende macht uitoefenen, willen wij onze volledige verantwoordelijkheid nemen voor deze wetgeving. Daarom kunnen wij niet overhaast beslissen over dit voorstel, dat cruciaal is voor veel telersverenigingen, bedrijven en burgers. Het grote aantal 'gedelegeerde handelingen' zou de Commissie buitensporig ruime bevoegdheden geven over bepaalde kwesties op gebieden die, vanwege hun gevoeligheid, in de wetstekst moeten worden gedefinieerd", legt rapporteur Sergio Paolo Francesco Silvestris (PPE, IT) uit.

"We betreuren het daarom dat de Commissie heeft geweigerd deze alom betwiste tekst in te trekken en met een betere te komen. Het is duidelijk dat het ontwerp van nieuwe regels opnieuw moet worden ontworpen om beter rekening te houden met verschillende situaties in verschillende lidstaten en echte verbeteringen voor iedereen teweeg te brengen producenten, consumenten en het milieu. We hopen dat de lidstaten sterk genoeg zullen zijn om het standpunt van het Parlement te volgen en dit onbevredigende voorstel te verwerpen", aldus De Castro.

Volgende stappen

Aangezien de Commissie weigerde haar voorstel in te trekken nadat het Parlement het had verworpen, rondden de EP-leden de eerste lezing af en stuurden zij hun standpunt naar de Raad. Als de Raad de afwijzing van het Parlement steunt, wordt het wetgevingsproces beëindigd. Als alternatief zou de Raad het oorspronkelijke voorstel van de Commissie kunnen wijzigen. Als het dat doet, kan het Parlement ofwel de amendementen van de Raad in tweede lezing verwerpen - en daarmee het wetgevingsvoorstel voorgoed vernietigen - ofwel onderhandelingen met de Raad starten over de definitieve formulering van de nieuwe zaaizaadwetgeving.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending