Verbind je met ons

Data

Interview: regels voor gegevensbescherming up-to-date brengen

DELEN:

gepubliceerd

on

binaire_data_illustratie_450Twintig jaar telt als een eeuwigheid in technologie. De huidige regels voor gegevensbescherming dateren van bijna twee decennia, dus een update is dringend nodig. Niet alleen de technologie is sterk geëvolueerd, ook de manier waarop we gegevens verwerken en gebruiken is veranderd. Op 11 maart bespreekt de Tweede Kamer een wetgevingspakket dat moet zorgen voor meer controle en veiligheid online, het moderniseren van standaarden en het introduceren van nieuwe regels voor bedrijven en nationale autoriteiten. De EP-leden stemmen dan vandaag (12 maart) over de plannen.

Gebruikers hebben de controle

Parliament decides this week on how personal data should be managed and protected in the future. The proposal foresees tougher penalties for offending companies, limits on user profiling and stronger and more independent data protection authorities. But most importantly, users would have the right to be erased and thus be “forgotten” online.

Jan Philipp Albrecht,  who is responsible for steering the update of data protection rules through Parliament, said: “European businesses will know exactly what rules they have to follow, as they will not have to understand 28 different national laws.” The German member of the Green group added: “Under the new rules, only the minimum amount of data that is necessary for providing a service can be initially collected.

“We have also introduced a new provision that will protect Europeans from access requests by foreign governments. The regulation will also massively limit the ways in which data brokers can sell our data without our knowledge or consent. Of course we will need to do some serious reforms on the way our intelligence services operate in the world after the revelations by Edward Snowden. But this is more a task for the member states.”

Grenzen stellen aan data zonder grenzen

Het NSA-schandaal herinnerde iedereen eraan dat veiligheid en misdaadbestrijding geen excuus mogen zijn om grondrechten te schenden. In een afzonderlijk verslag zal het Parlement een besluit nemen over regels voor grensoverschrijdende gegevensverwerking bij politiële en justitiële samenwerking, bedoeld om zowel binnenlandse als grensoverschrijdende doorgifte van gegevens te beschermen.

Dimitrios Droutsas, a Greek member of the S&D group who is responsible for  steering this proposal through the EP, said: “The data protection directive, if approved, will bring significant improvements to the processing of personal data by police and judicial authorities in criminal matters. We, as the European Parliament, need to safeguard our citizens’ rights without sacrificing the ability of the police to fight crime.”

advertentie

Ongeoorloofd toezicht brengt kosten met zich mee

Het Parlement zal ook stemmen over de conclusie van een zes maanden durend onderzoek door de commissie burgerlijke vrijheden naar het massale toezicht op Europeanen. Het rapport bevat aanbevelingen om verdere inbreuken te voorkomen en de IT-beveiliging van EU-instellingen te verbeteren.

Volgende stappen

The negotiations with the Council will start as soon as EU countries agree on their own negotiating position. The Parliament’s aim is to reach an agreement on this major legislative reform before the end of 2014.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending