Verbind je met ons

EU

Het bereiken van gendergelijkheid: Op zoek naar echte betrokkenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

201105-HTI-18-lpr-665x300'Mensenrechten zijn vrouwenrechten en vrouwenrechten zijn mensenrechten.' Herinner je je deze veelgeprezen woorden nog? De inspirerende toespraak van Hilary Clinton, bijna 20 jaar geleden over wat de hoeksteen van vrouwenrechten zou worden – de Verklaring van Peking – zou zeker de krantenkoppen halen en heeft de vrouwenrechtenbeweging sindsdien geholpen vooruitgang te boeken.

Vrouwen en meisjes worden echter nog steeds geconfronteerd met gendergerelateerd geweld, vrouwenmoord, vrouwelijke genitale verminking en besnijdenis, ongelijkheid, kindhuwelijken en nog veel meer - zelfs in 2014. Plan de nieuwste van de EU Omdat ik een meisje ben verslag  stelt: „Wereldwijd ervaart meer dan een kwart van de meisjes seksueel misbruik en geweld; 66 miljoen zitten nog steeds niet op school; en in de derde wereld is één op de drie getrouwd voor haar achttiende verjaardag.” Schendingen van rechten voor vrouwen hebben gevolgen voor de kinderen in hun leven. Vrouwen zijn de echte veranderaars, vastbesloten om de toekomst van hun kinderen te verbeteren en hun kansen te vergroten – voor zowel jongens als meisjes.

Het bereiken van gendergelijkheid is een kerndoelstelling van het werk van Plan. Meisjes en jongens hebben dezelfde rechten en zouden deze in dezelfde mate moeten kunnen realiseren. Het bevorderen van gelijkheid tussen meisjes en jongens tijdens voorschoolse educatie is de sleutel tot 'gelijkheid'. Terwijl we in 2014 Internationale Vrouwendag (IWD) vieren, vieren we vooral vrouwen en mannen die verandering inspireren. Mensen zoals Hilary Clinton of de dappere Malala die nieuwe wegen voorwaarts plaveien.

Ter ere van deze speciale dag organiseerde de FEMM-commissie van het Europees Parlement verschillende evenementen, waarbij de nadruk vooral lag op geweld tegen vrouwen in Europa. Het Comité lanceerde een verslag met schokkende resultaten zoals “een op de drie vrouwen heeft sinds haar vijftiende te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld”.

Commissaris Piebalgs een verklaring afgegeven dat “de EU niet zal rusten voordat alle vormen van geweld en discriminatie die vrouwen en meisjes ondergaan, zijn uitgeroeid – waar we ook werken.”

Bijna 20 jaar van een dergelijke inzet is echter niet genoeg gebleken om ongelijkheid uit te bannen. Het is tijd om eindelijk, volledig en gelijkelijk de helft van de wereldbevolking te erkennen, om genderrechtvaardigheid te bevorderen en de vooruitgang te versnellen. Om vooruitgang te boeken is meer gendergelijkheid nodig bij het ontwerpen en uitvoeren van EU-beleid en -programma's. Laten we woorden in praktijk brengen. Gelijkheid voor vrouwen is immers vooruitgang voor iedereen.

Plan EU-kantoor

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending