Verbind je met ons

EU

Op de 55e verjaardag van de opstand in Tibet, een Europees eerbetoon

DELEN:

gepubliceerd

on

20121225-487Voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité Henri Malosse was een speciale gast en spreker bij de ceremonie van de 55e verjaardag van de opstand in Tibet die vandaag plaatsvond in Dharamsala (India). Als enige president van de Europese Unie die de regering van Tibet in ballingschap bezocht, wilde hij hulde brengen aan de slachtoffers van de repressie in Tibet en via hen aan alle mensen die in China en overal ter wereld van hun vrijheid zijn beroofd.

“De Tibetaanse kwestie is universeel”, zei Malosse vanaf het podium, “het is een kwestie van vrijheid, democratie en solidariteit, die de waarden zijn die ten grondslag liggen aan de Europese Unie.” Als zodanig heeft Europa deze waarden als erfenis en moet ze deze overal verdedigen waar ze in gevaar zijn, om een ​​duurzame oplossing te vinden. Er moet dus steun komen voor de middenwegbenadering van de Tibetanen – Umaylam – en voor de dialoog met China. Het is dezelfde benadering die aanspraak maakt op een Europese betrokkenheid bij de recente gebeurtenissen op de Krim, niet door andere actoren zoals Russen of Amerikanen te volgen, maar door een coherentere en opleggende dialoog tussen alle belanghebbenden. Deze gedachten werden gedeeld door de delegatie van EESC-leden: Anne-Marie Sigmund, Madi Sharma en Tomasz Jasiński.

De voorzitter van het EESC prees de wil van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap, die tot uiting komt in hun organisatieniveau, democratische structuren en de inzet van het maatschappelijk middenveld, zoals de actieve Kamer van Koophandel. Het Tibetaanse volk heeft aldus de kracht getoond van een volk dat al meer dan een halve eeuw voor zijn waardigheid vecht. Ook al lijkt de weg voor de Tibetanen eindeloos, toch kan de oplossing onverwacht dichterbij zijn dan het lijkt, zoals het geval was met het IJzeren Gordijn in Europa, ook al worstelen de Europeanen nog steeds om de terugkeer ervan te voorkomen. “De Dalai Lama sprak over wat ‘buiten religie’ gaat, zoals ethiek en een universele benadering”, aldus Malosse. “Ik zal onderstrepen dat we moeten zoeken naar wat er ‘buiten de imperiums’ in de politiek bestaat om een ​​duurzame manier van samenleven te vinden voor het welzijn van alle volkeren.”

Malosse rondde zijn interventie af met een citaat van de Dalai Lama: “Ik hoop dat de 21e eeuw een eeuw van vrede zal zijn, een eeuw van dialoog, een eeuw waarin een meer zorgzame, verantwoordelijke en medelevende mensheid zal ontstaan.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending