Verbind je met ons

Toetreding

Heeft de EU de Schotse cultuur geholpen of belemmerd?

DELEN:

gepubliceerd

on

20140310PHT38503_originalMet het oog op de komende verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei organiseerde het Informatiebureau van het Europees Parlement in Edinburgh op 24 januari 2014 een evenement in REACT-stijl, aan de vooravond van Burns' Night, in de Scottish National Gallery. Het evenement vond plaats als onderdeel van de uit vier fasen bestaande ACT.REACT.IMPACT-campagne die door het Europees Parlement werd gelanceerd in de aanloop naar de verkiezingen en waarbij het onderwerp kwaliteit van leven centraal stond.

Per Johansson, het onlangs benoemde hoofd van het Voorlichtingsbureau van het Europees Parlement in Edinburgh, begon de avond toen hij het publiek van ongeveer 130 mensen toesprak. De heer Johansson benadrukte het belang van de komende verkiezingen voor het Europees Parlement in mei en de wet. Reageer. Invloed. campagne. Hij herinnerde het publiek eraan dat het Europees Parlement de enige Europese instelling is waarvan de leden rechtstreeks door de burgers worden gekozen.

Andrew Neil, Schotse journalist en presentator, werd vergezeld door drie vooraanstaande gasten en vertegenwoordigers van de Schotse cultuur, zowel op lokaal als internationaal niveau.

Professor Richard Demarco, CBE, Schotse kunstenaar en promotor van de kunsten, Dr. Donald Smith, toneelschrijver, romanschrijver, performancedichter en directeur van het Scottish Storytelling Centre en Dr. Margaret A Mackay, Honorary Fellow van de afdeling Celtic and Scottish Studies van de Universiteit van Edinburgh.

Andrew Neil hielp het ijs tussen het publiek en het panel te breken met een paar grappen in warme Schotse stijl, voordat hij verder ging met een reflectie op de rol van de EU in de Schotse cultuur in het verleden en vooruitblikte op wat de toekomst zou kunnen brengen. Hij vraagt ​​zich af of de EU-middelen voor cultuur op de best mogelijke manier worden besteed. Een snelle handopsteking in de zaal liet zien dat de meeste mensen niet hoefden te worden overtuigd en geloofden dat de EU een positieve invloed had gehad op de Schotse cultuur.

Achtergrond

De paneldiscussie werd georganiseerd met de steun van het Bureau van de Europese Commissie in Schotland.

advertentie

Dit evenement werd online gestreamd op de Huffington Post UK-website. Discussie op Twitter werd mogelijk gemaakt onder #ReactScotland. Het volledige evenement kan worden bekeken hier.

De EU heeft tussen 2007 en 2013 een cultureel programma opgezet met een totaal budget van 400 miljoen euro. Het programma cofinancierde 300 verschillende culturele acties per jaar. Dit initiatief is opgezet om de door Europeanen gedeelde culturele ruimte, die gebaseerd is op een gemeenschappelijk cultureel erfgoed, te versterken door de ontwikkeling van samenwerkingsactiviteiten tussen culturele actoren uit in aanmerking komende landen, met als doel de opkomst van Europees burgerschap te stimuleren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending