Verbind je met ons

Conflicten

Oekraïne: Europarlementsleden dringen er bij de EU om financiële redding te helpen, maar vaardigen gerichte sancties te

DELEN:

gepubliceerd

on

20140221PHT36624_originalDe EU moet Oekraïne helpen met dringende financiële hulp en tegelijkertijd gerichte sancties opleggen aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld daar, zeiden EP-leden in een resolutie die op 27 februari werd aangenomen. De belangrijkste uitdagingen waarmee Oekraïne wordt geconfronteerd, zijn het opbouwen van een constructieve dialoog tussen politieke krachten, het handhaven van zijn territoriale integriteit, het bestrijden van corruptie en het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen.

Om Oekraïne te helpen zijn verslechterende economische en betalingsbalansproblemen aan te pakken, moeten de EU en internationale financiële organisaties zowel een financieel reddingspakket voor de korte termijn als een pakket voor de langere termijn aanbieden om de noodzakelijke hervormingen te ondersteunen, zeggen EP-leden, die de EU oproepen om het voortouw nemen bij het organiseren van een internationale donorconferentie om geld in te zamelen.

 Handhaaf sancties

De EU moet reisverboden uitvaardigen en de EU-tegoeden bevriezen van degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne, zoals overeengekomen door de EU-lidstaten op 20 februari, aldus de resolutie. EP-leden roepen de EU-landen ook op om de uitstroom van “verduisterd” geld uit Oekraïne te stoppen. Degenen die hun bevoegdheden hebben misbruikt en verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen Oekraïense burgers moeten een onafhankelijk proces krijgen, aldus de tekst. Een onafhankelijk internationaal orgaan zou mensenrechtenschendingen moeten onderzoeken, voegt het eraan toe.

De Europese vooruitzichten van Oekraïne

In de resolutie wordt herhaald dat de EU bereid is een associatieovereenkomst en handelsovereenkomst met Oekraïne te ondertekenen, zodra de politieke crisis is opgelost. Maar partnerschap is niet “het uiteindelijke doel van de samenwerking tussen de EU en Oekraïne”, voegt het eraan toe. EP-leden wijzen erop dat het EU-Verdrag elk Europees land, inclusief Oekraïne, toestaat om het EU-lidmaatschap aan te vragen, op voorwaarde dat het de democratie, de fundamentele vrijheden en de mensenrechten en de rechten van minderheden eerbiedigt, en de rechtsstaat waarborgt.

 Bestrijd corruptie, maar vermijd heksenjachten

advertentie

De EU zou de nieuwe regering van Oekraïne ook moeten helpen bij het bestrijden van de “endemische corruptie” die de ontwikkeling van Oekraïne belemmert, zeggen EP-leden.

De resolutie dringt er ook bij alle partijen op aan om niet toe te geven aan de ‘geest van wraak’, maar in plaats daarvan een inclusieve politieke dialoog aan te gaan om compromissen te sluiten en ‘buitengerechtelijke vergelding’ te vermijden.

De nieuwe leiders van Oekraïne moeten afstand nemen van extremisten en provocaties vermijden die “separatistische bewegingen” zouden kunnen aanwakkeren, waarschuwen EP-leden, eraan toevoegend dat ze de rechten van minderheden in het land moeten respecteren, inclusief het recht om Russisch en andere minderheidstalen te gebruiken. De leden van het Europees Parlement veroordelen ook een recente aanval op het hoofdkwartier van de Communistische Partij van Oekraïne.

Vrije en eerlijke verkiezingen

EP-leden benadrukken dat de presidentsverkiezingen van 25 mei geloofwaardig, vrij en eerlijk moeten zijn. Ze roepen het Oekraïense parlement (Verkhovna Rada) op om de nodige verkiezingswetgeving goed te keuren, waaronder een nieuwe wet op de financiering van politieke partijen. Oekraïne zou ook voor het einde van dit jaar parlementsverkiezingen moeten houden, voegen ze eraan toe.

Rusland moet de grenzen van Oekraïne respecteren

Europarlementariërs wijzen erop dat Rusland heeft beloofd de territoriale integriteit van Oekraïne te zullen handhaven in het 'Boedapest-memorandum' dat in 1994 met de VS en Groot-Brittannië werd ondertekend. In dezelfde wet heeft Rusland ook beloofd geen economische druk op Oekraïne uit te oefenen om het ondergeschikt te maken aan zijn land. eigen belangen.

Procedure: niet-wetgevende resolutie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending