Verbind je met ons

EU

Migratiedeal met Turkije: 'Het zal geen gevolgen hebben voor vluchtelingen die echte bescherming nodig hebben'

DELEN:

gepubliceerd

on

20140226PHT37128_originalVeel illegale migranten komen via Turkije de EU binnen. Om een ​​verdere toestroom te voorkomen, begonnen de EU en Turkije in 2002 te onderhandelen over een overnameovereenkomst, maar dit resulteerde pas in een deal nu rekening werd gehouden met de Turkse eis tot visumliberalisering. Het EP steunde de deal en roept op tot uitvoering ervan zonder verdere vertragingen en nieuwe eisen. “Het zal geen gevolgen hebben voor vluchtelingen die echte bescherming nodig hebben”, zegt Renate Sommer (foto), een Duits lid van de EVP-fractie, die de resolutie schreef.

Hoe zal de behandeling van illegale immigranten die via Turkije de EU binnenkomen, veranderen met deze nieuwe overeenkomst? Wat zou er gebeuren met degenen die bescherming proberen te vinden in Europa?

Turkije belooft mensen terug te nemen die illegaal de EU zijn binnengekomen. Dit heeft geen effect op vluchtelingen die conflictgebieden ontvluchten en op zoek zijn naar onderdak. Ze worden beschermd door de Conventie van Genève en kunnen altijd asiel aanvragen. Er zijn echter veel irreguliere migranten die de grens oversteken zonder echte behoefte aan bescherming en daar moet een einde aan komen.
Denkt u dat hierdoor het aantal illegale immigranten in de EU zal afnemen?

Zeker. De grens is niet veilig genoeg en velen van hen maken van deze gelegenheid gebruik om Europa te bereiken. Turkije belooft het land minder doorlaatbaar te maken.
Turkije heeft een dergelijke overeenkomst al lang afgewezen. Wat is er nu veranderd?

Ze probeerden druk op ons uit te oefenen door te eisen dat eerst de liberalisering van visa werd doorgevoerd. Het is duidelijk dat de EU dit niet kon accepteren. Deze gesprekken over visumfacilitatie voor Turkse burgers gingen van start toen de overeenkomst officieel werd ondertekend [in december 2013]. De voortgang op dit gebied hangt nu af van de vraag of en hoe de overnameovereenkomst wordt uitgevoerd.
Hoe zal er toezicht op worden gehouden? Zal dit de toetredingsonderhandelingen beïnvloeden?

We zullen zien of Turkije mensen die illegaal naar de EU zijn geëmigreerd, opnieuw zal toelaten op zijn grondgebied.
Cyprus lijkt de grootste hindernis te zijn, aangezien het nog steeds niet wordt erkend door Turkse politici die weigerden het land in de overeenkomst op te nemen. Het eiland is een integraal onderdeel van de EU en daarom zijn veel hoofdstukken van de toetredingsonderhandelingen bevroren. Het zou voor Turkije een kans kunnen zijn om zijn standpunt te veranderen zonder gezichtsverlies.

Om in werking te treden moet de overnameovereenkomst nog formeel worden geratificeerd door zowel de EU als Turkije.

Meer informatie

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending