Verbind je met ons

Computer technologie

Commissie en de lidstaten op de bezorgdheid van de consument met de app-industrie te verhogen

DELEN:

gepubliceerd

on

Evenement-iPadDe Europese 'app-economie' bloeit. Er werken ruim 1 miljoen mensen en er wordt verwacht dat de waarde in de komende vijf jaar 63 miljard euro zal bedragen. Volgens het externe app-analyseplatform Distimo is ongeveer 80% van de omzet – geschat op meer dan 10 miljard euro per jaar – van één leverancier afkomstig van aankopen die door consumenten worden gedaan vanuit een applicatie waarmee consumenten toegang krijgen tot speciale inhoud of functies, gewoonlijk genoemd 'in-app aankopen.

Wil de app-economie haar volledige potentieel kunnen ontwikkelen en kunnen blijven innoveren, dan moeten consumenten de producten kunnen vertrouwen. Momenteel bestaat meer dan 50% van de online gamesmarkt in de EU uit games die als “gratis” worden geadverteerd, hoewel ze vaak, soms kostbare, in-app-aankopen met zich meebrengen. Vaak zijn consumenten zich er niet volledig van bewust dat ze geld uitgeven, omdat hun creditcards standaard in rekening worden gebracht. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor marketing van 'gratis te downloaden' games die niet 'gratis te spelen' zijn. Naar aanleiding van klachten uit heel Europa komt de Europese Commissie vandaag en morgen (27 en 28 februari) bijeen met nationale handhavingsautoriteiten en grote technologiebedrijven om deze zorgen te bespreken. Van de industrie zal worden gevraagd zich in te zetten voor het leveren van oplossingen binnen een duidelijk tijdsbestek, zodat apps-klanten een goede consumentenbescherming kunnen garanderen.

Vicevoorzitter van de Commissie Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie, zei: "De Europese app-industrie heeft een enorm potentieel, zowel om banen en groei te genereren als om ons dagelijks leven te verbeteren door middel van innovatieve technologie. Als de sector zijn potentieel wil waarmaken, moeten consumenten vertrouwen hebben in nieuwe producten. Het misleiden van consumenten is duidelijk het verkeerde bedrijfsmodel en druist ook in tegen de geest van de EU-regels inzake consumentenbescherming. De Europese Commissie zal van de app-industrie zeer concrete antwoorden verwachten op de zorgen van burgers en nationale consumentenorganisaties."

Commissaris voor Consumentenbeleid Neven Mimica zei: “Consumenten, en in het bijzonder kinderen, hebben betere bescherming nodig tegen onverwachte kosten als gevolg van in-app-aankopen. Nationale handhavingsautoriteiten en de Europese Commissie bespreken met de industrie hoe dit probleem kan worden aangepakt, dat niet alleen financiële schade aan consumenten veroorzaakt, maar ook de geloofwaardigheid van deze veelbelovende markt op het spel kan zetten. Zo snel mogelijk met concrete oplossingen komen, is een win-winsituatie voor iedereen.”

Tijdens de bijeenkomsten met de sector zullen de nationale handhavingsautoriteiten in de hele EU hun gemeenschappelijke visie presenteren over hoe de relevante consumentenregels op dit gebied moeten worden toegepast. De actie wordt geleid door de Deense Consumentenombudsman. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Luxemburg en Litouwen, leden van het Consumer Protection Cooperation (CPC)-netwerk dat verantwoordelijk is voor de handhaving van consumentenrechten in de hele EU, zullen ook aan de bijeenkomsten deelnemen.

De vier belangrijkste kwesties die door consumenten naar voren zijn gebracht en die tijdens de bijeenkomsten zullen worden besproken, zijn:

  • Spellen die als 'gratis' worden geadverteerd, mogen consumenten niet misleiden over de werkelijke kosten die ermee gemoeid zijn;
  • games mogen geen directe aansporingen bevatten aan kinderen om items in een game te kopen of om een ​​volwassene te overtuigen items voor hen te kopen;
  • consumenten moeten adequaat worden geïnformeerd over de betalingsregelingen en aankopen mogen niet worden afgeschreven via standaardinstellingen zonder uitdrukkelijke toestemming van de consument, en;
  • handelaren moeten een e-mailadres opgeven zodat consumenten contact met hen kunnen opnemen in geval van vragen of klachten.

Volgende stappen

advertentie

De bijeenkomsten zijn een kans voor de Commissie en de autoriteiten van de lidstaten om met de industrie tot overeenstemming te komen over het aanpakken van de zorgen van consumenten. In ieder geval zal de Europese Commissie, samen met de nationale handhavingsautoriteiten voor consumentenrechten, eventuele noodzakelijke maatregelen blijven volgen.

Achtergrond

De EU-markt voor online en mobiele games en applicaties bloeit. In 2011 hebben consumenten in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en België naar schatting €16.5 miljard uitgegeven aan online games. Volgens een extern onderzoek van Bitkom (een vereniging die de telecom- en ICT-industrie in Duitsland vertegenwoordigt) zijn de inkomsten uit in-app-aankopen alleen al in Duitsland tussen 2012 en 2013 verdubbeld tot € 240 miljoen. Ruim een ​​miljoen van de klanten zijn kinderen en tieners tussen 10 en 19 jaar.

De EU-verordening inzake samenwerking op het gebied van consumentenbescherming (CPC) (EG nr. 2006/2004) verbindt de nationale consumentenautoriteiten in een pan-Europees handhavingsnetwerk. Dankzij dit raamwerk kan een nationale autoriteit in het ene EU-land een beroep doen op hun tegenhanger in een ander EU-land om hen te vragen in te grijpen in geval van een grensoverschrijdende overtreding van de EU-consumentenregels.

De samenwerking is van toepassing op consumentenregels die verschillende gebieden bestrijken, zoals de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken of de Richtlijn oneerlijke bedingen in overeenkomsten.

De principes voor online games en in-app-aankopen die het Britse Office of Fair Trading heeft opgesteld gepubliceerd op 30 januari 2014 zijn consistent met deze actie.

Meer informatie

Het gemeenschappelijk standpunt van de nationale consumentenhandhavingsautoriteiten over consumentenbescherming in games-apps kan dat zijn hier te vinden.

Homepage van Vice President Viviane Reding

Volg de vice-president op Twitter: @ VivianeRedingEU

Volg EU Justitie op Twitter: EU_Justice

Homepagina van commissaris voor consumentenbeleid Neven Mimica

Volg commissaris Mimica op Twitter: @NevenMimicaEU

Volg het EU-consumentenbeleid op Twitter: @EU_Consumer

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending