Verbind je met ons

Sigaretten

Europees Parlement staat bij stemming over tabak aan de kant van de volksgezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

tabakVandaag (26 februari) heeft het Europees Parlement een akkoord goedgekeurd voor een nieuwe EU-tabaksproductenrichtlijn (TPD), dat afgelopen december met de Raad werd bereikt. “Deze stemming komt geen moment te vroeg gezien de uitdagingen bij het bereiken van de goedkeuring van de tabaksproductenrichtlijn. De European Public Health Alliance (EPHA) hoopt dat dit de lidstaten zal aanmoedigen hun tabakscontrolemaatregelen te versterken, naar voorbeeld van progressieve wereldleiders op het gebied van tabakscontrole”, aldus EPHA Secretaris-generaal Monika Kosińska.

De goedkeuring vandaag van de nieuwe TPD versterkt de huidige Europese regelgeving inzake tabak op verschillende manieren. Naast andere maatregelen wordt de omvang van de gezondheidswaarschuwingen in afbeeldingen en tekst vergroot tot 65% van de tabaksverpakkingen, en worden gearomatiseerde sigaretten en kenmerken op verpakkingen die de gezondheidsrisico's van roken bagatelliseren, verboden. Er zijn aanwijzingen dat deze maatregelen rokers aanmoedigen om te stoppen en niet-rokers ervan weerhouden om ermee te beginnen.

Tabaksverpakkingen zijn zorgvuldig ontworpen door de tabaksindustrie om een ​​bepaalde groep consumenten te lokken; dunne sigaretten zijn bijvoorbeeld gericht op vrouwen en gekleurde verpakkingen zijn aantrekkelijk voor kinderen. De nieuwe TPD zal tabaksverpakkingen minder aantrekkelijk maken voor deze demografische groepen.

De Europese jongeren hebben de hoogste percentages rokers ter wereld (4), met hogere percentages onder lagere sociaal-economische groepen. De stap van het EP van vandaag geeft jonge mensen die in Europa wonen een hoger niveau van gezondheidsbescherming in een stuk wetgeving dat beter geschikt is voor de XNUMXe eeuw.

Deze richtlijn zal ook de productveiligheid en kwaliteit van nicotinehoudende producten (NCP's) garanderen, inclusief elektronische sigaretten. Het probeert ervoor te zorgen dat ze toegankelijk blijven voor rokers en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze onaantrekkelijk en ontoegankelijk zijn voor minderjarigen.

Bijna 13 miljoen mensen in de EU lijden aan aan roken gerelateerde ziekten. Dit heeft niet alleen verwoestende gevolgen voor de samenleving en de gezondheidszorgsystemen, maar ook voor de economie. De geschatte jaarlijkse kosten van tabak voor de Europese economie bedragen ruim een ​​half biljoen euro, oftewel ongeveer 4.6% van het bbp van de Europese Unie.

De lidstaten zullen ook de mogelijkheid behouden om strengere maatregelen te nemen om tabaksproducten te reguleren, zoals gestandaardiseerde verpakkingen. De goedkeuring van de TPD vandaag in het Europees Parlement zou meer lidstaten moeten aanmoedigen om de volksgezondheidsmaatregelen op te voeren om roken, de oorzaak van honderdduizenden sterfgevallen per jaar in Europa, minder aantrekkelijk te maken voor mensen.

advertentie

De Raad zal de TPD nu moeten goedkeuren voordat deze een richtlijn wordt. EPHA roept de Raad op om dit onverwijld te doen, aangezien er al drie jaar aan deze richtlijn is gewerkt.

  1.  Voorstel voor tabaksproducten: het rechtzetten van 10 veelvoorkomende mythen, Memo van de Europese Commissie, 30 mei
  1.  Zie het voorbeeld van Uruguay: Tabakscontrolecampagne in Uruguay: een op de bevolking gebaseerde trendanalyse.
  1.  Vrouwen en roken in de EU. Beleidsbriefings over gender en chronische ziekten (Werelddag zonder tabak 2013) – Europees Instituut voor de gezondheid van vrouwen (EIWH)
  1. [EPHA Open brief] EPHA-bijdrage aan de raadpleging over de volksgezondheidswet – Steun van de Europese volksgezondheidsgemeenschap aan de algemene regeling voor gewone verpakkingen in Ierland
  1. [EPHA-briefing] Regulering van nicotinehoudende producten (NCP's), inclusief elektronische sigaretten
  1.  Een onderzoek naar aansprakelijkheid en de gezondheidskosten van roken, DG SANCO (2008/C6/046).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending