Verbind je met ons

Breedband

Wat 5G voor u kan doen

DELEN:

gepubliceerd

on

10000000000007080000036070F55918In 2020 zal er ruim 30 keer zoveel mobiel internetverkeer zijn als in 2010. Maar dit zal niet hetzelfde soort verkeer zijn als nu; het internetgebruik zal niet alleen zijn gegroeid dankzij het aantal gebruikte smartphones en tablets , maar ook vanwege de enorme groei van machines en sensoren die internet gebruiken om te communiceren, en die efficiëntere en alomtegenwoordige technologie nodig hebben om het dataverkeer te vervoeren.

5G is een nieuwe netwerktechnologie en -infrastructuur die de capaciteiten zal bieden die nodig zijn om het hoofd te bieden aan deze toegenomen groei in het gebruik van communicatietechnologieën – vooral draadloze – door mensen en machines.

5G zal niet alleen sneller zijn, het zal ook nieuwe functionaliteiten en toepassingen met een hoge sociale en economische waarde met zich meebrengen.

Hier zijn een paar voorbeelden:

eHealth: Telechirurgie haalde internationaal nieuws in 2001 toen de eerste transatlantische chirurgische ingreep plaatsvond tussen New York City en Straatsburg. Voor dit experiment op afstand waren extreem dure huurlijnen met hoge capaciteit nodig. Commando's die in de VS werden geactiveerd, controleerden operatieapparatuur in Frankrijk, met een kleine vertraging. 5G zal dit scenario veel eenvoudiger en ook mobiel maken. De specifieke kenmerken van 5G zorgen ervoor dat de commando-responstijd bijna nul is en bieden de arts veel bedieningscomfort en nauwkeurigheid. In de nabije toekomst zou een patiënt die een dringende of specifieke operatie nodig heeft, kunnen worden geopereerd door een arts op afstand.

Verbonden woningen: Onze toekomstige huizen zullen vol zitten met verbonden apparaten, die niet alleen informatie verstrekken over hun omgeving, maar ook met elkaar communiceren. Een slimme thermostaat kan ‘praten’ met een rookmelder, zodat de gecombineerde informatie betrouwbaardere informatie kan opleveren bij brand in huis. Als er niemand aanwezig is, kan deze informatie op afstand naar mobiele apparaten worden gecommuniceerd en de brandweer te hulp schieten. Er wordt verwacht dat huizen enorme bronnen van informatie zullen worden en dat gegevens zullen worden overgedragen naar mobiele apparaten voor monitoring, controle en uiteindelijke besluitvorming op afstand. De operaties putten snel de spectrum- en capaciteitsmiddelen van bestaande netwerken uit. 5G kan dergelijke connected home-scenario's ondersteunen, terwijl de servicekosten omlaag gaan.

 

Veilig transport: Voertuigen worden veiliger dankzij ICT-integratie. Binnenkort kunnen ze communiceren met de buitenwereld. Stel je voor dat je op een regenachtige dag op de snelweg rijdt en achter een vrachtwagen aanrijdt. Uw zichtbaarheid is uiterst beperkt. Als de vrachtwagen voor u een camera heeft, kan uw auto inhaken op het zicht van de vrachtwagenchauffeur op de weg voor u en u extra informatie geven, waardoor uw rijcomfort en veiligheid aanzienlijk worden verbeterd. Deze prestatie vereist een onmiddellijke overdracht van beelden tussen de vrachtwagen en uw auto, wat niet mogelijk is met onze huidige netwerken.

advertentie

Slimme netten: Nutsinfrastructuren zijn steeds meer afhankelijk van draadloze communicatie om hun activiteiten te ondersteunen. Ze bevinden zich vaak in landelijke of afgelegen gebieden, waardoor draadloze connectiviteit voor goedkope monitoring zorgt. Capaciteit is van cruciaal belang voor de ondersteuning van toepassingen zoals videobewaking en mobiele breedbanddata. En de latentie – het tijdsinterval tussen stimulatie en respons – moet zeer laag zijn om snel te kunnen reageren in geval van problemen. Opnieuw kan 5G oplossingen brengen waar bestaande systemen dat niet kunnen.

Entertainment: Met 5G kun je geweldige nieuwe apps gebruiken, zelfs op drukke plaatsen. Stel je voor dat je naar een voetbalwedstrijd kijkt in een stadion met 50,000 mensen om je heen. Als 5G-connectiviteit is geïnstalleerd, kun je interessante fasen van het spel vanuit verschillende kijkhoeken en met hoge definitie op je mobiele telefoon of tablet spelen en opnieuw afspelen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het gebruik van hogere frequentiebanden die momenteel niet worden geëxploiteerd voor breedbandcommunicatie. Iedereen die probeerde verbinding te maken met internet in een vergaderruimte met meer dan 200 personen, heeft te maken gehad met verlies van connectiviteit als gevolg van de instabiliteit van WiFi-toegangsnetwerken. Dankzij 5G zullen dergelijke problemen binnenkort tot het verleden behoren.

De EU leidt de weg naar 5G

De Europese telecomindustrie – die meer dan 1.7 miljoen directe en indirecte banen in Europa vertegenwoordigt – loopt sinds de begindagen van de GSM-technologie historisch gezien voorop in de mondiale concurrentie. De Europese Commissie is bereid dit leiderschap veilig te stellen en heeft een strategisch belang gehecht aan de ontwikkeling van 5G.

Een jaar geleden werd € 50 miljoen geïnvesteerd in onderzoeksprojecten zoals METIS, 5GNU, ik doe mee, KEERKRING, Mobiel cloudnetwerk, COMBO, MOTO en FYLATEN (IP / 13 / 159). Momenteel werken ze aan de architectuur- en functionaliteitsbehoeften voor 5G. Afgelopen december werd een belangrijke stap gezet toen de Commissie een publiek-privaat partnerschap op het gebied van 5G lanceerde (IP / 13 / 1261 - Factsheet). De investeringen van de EU bedragen 700 miljoen euro, terwijl de particuliere bijdrage tegen 3.5 naar verwachting minstens 2020 miljard euro zal bedragen. Dit gedurfde initiatief vormt een aanvulling op het recente regelgevingspakket voor de interne markt voor telecommunicatie, dat gericht is op het bevorderen van de Europese telecommarkt en -industrie van morgen.

Meer informatie

SPEECH / 14 / 155 – Toespraak van vicepresident Neelie Kroes over 5G voor het verbonden continent op het Mobile World Congress in Barcelona
Digitale Agenda voor Europa
5G voor het verbonden continent
Hashtag: #5G, #verbondencontinent
Website van Neelie Kroes
Volg Neelie Kroes op Twitter

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending