Verbind je met ons

EU

Toegangspoort tot de wereld: hoe de EU Rotterdam hielp de grootste haven van Europa te worden

DELEN:

gepubliceerd

on

20140221PHT36623_originalDe eerste schepen moeten nog arriveren, maar er is al volop bedrijvigheid te midden van het zand en de duinen. Rotterdam, de grootste haven van Europa, heeft zojuist 2,000 hectare land gewonnen op de Noordzee om de haven met 20% uit te breiden. Rotterdam, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot puin werd herleid, kwam in de daaropvolgende decennia snel tot bloei dankzij de geleidelijke vermindering van de handelsbarrières tussen de leden van de Europese Unie.

Nederlanders creëren extra diephavencapaciteit in Rotterdam om de nieuwste generatie ultragrote containerschepen te kunnen verwelkomen, zoals nieuwe 400 meter lange schepen die tot 18,000 containers kunnen vervoeren.

Hans Volker, public information officer for the new port development, said: “The new port development is attracting investment from companies around the world who want to take advantage of the European single market. Extra capacity and new infrastructure links will ensure Rotterdam retains its lead as Europe’s trading gateway and will ultimately benefit businesses and consumers across the continent.”

In het oog springend zijn een tiental gloednieuwe kadekranen, slechts enkele weken eerder afgeleverd. Wanneer deze kraanvogels hun armen heffen, wedijveren ze in hoogte met de nieuwe Erasmusbrug van de stad. De nieuwe kranen zijn semi-automatisch en kunnen elk twee containers tegelijk vervoeren. Ze behoren tot twee concurrerende containerterminals die 24 uur per dag de nieuwste generatie containerschepen kunnen lossen. Wanneer de nieuwe terminals in november 2014 opengaan, zullen ruim 25 van deze enorme kranen operationeel zijn.

Deze ambitieuze uitbreiding is een bewijs van de mate waarin Rotterdam zich de afgelopen zestig jaar heeft ontwikkeld dankzij de Europese interne markt. Tegenwoordig maken jaarlijks zo'n 60 zeeschepen en 32,000 binnenvaartschepen gebruik van de Rotterdamse haven, die werkgelegenheid biedt aan ruim 87,000 mensen. Het heeft een omzet van ongeveer € 90,000 miljoen per jaar.

Volgens het Centraal Planbureau van de Nederlandse regering zal de Europese economie op de lange termijn als gevolg van de interne markt ruim 10% extra economische groei kunnen boeken. Voor Nederland kan dit oplopen tot maar liefst 17% extra groei.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending