Verbind je met ons

EU

Conferentie: Digitale Agenda Azerbeidzjan-EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Trust_services_eId_rDoor Anna van Denkky in het Europees Parlement in Brussel.

Tijdens de conferentie van het Europees Parlement over digitale samenwerking tussen de EU en Azerbeidzjan, die plaatsvond op 19 februari, bood de laatste een nieuwe dimensie aan samenwerking met Europa - een virtuele.

Dit was een onverwachte benadering van het traditionele energiepartnerschap met dit land in de Kaukasus, dat rijk is aan olie en gas uit de Kaspische Zee.

In navolging van Estland, de kampioen van de EU op het gebied van digitale technologieën, heeft Azerbeidzjan een ambitieus plan voorgesteld om een ​​deel van zijn voordelen uit natuurlijke hulpbronnen te investeren in het moderniseren en faciliteren van de levensstijl van zijn burgers.

De conferentie was gericht op een uitwisseling van ervaringen tussen EP-leden, ambtenaren van de Europese Commissie, Estse en Azerbeidzjaanse ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, die allemaal bezig waren met het verspreiden van IT.

Op dit moment biedt de Estse regering ongeveer 600 diensten op internet aan en die van Azerbeidzjan ongeveer 400, maar deze diensten breiden zich snel uit in een poging om eind dit jaar de 500 te bereiken, om het aanzien van het openbaar bestuur te veranderen. Geboorten, huwelijken, adopties, verzekeringen, bedrijfsregistraties: het kan allemaal voortaan elektronisch worden geregistreerd.

“Estland is een koploper geweest en Azerbeidzjan is een goede leerling geweest, maar nu is de situatie aan het veranderen omdat ze sneller vooruit gaan dan een gemiddeld EU-land”, aldus gastheer van de conferentie. EP-lid Kristiina Ojuland (Estland, ALDE) vertelde EU Reporter.

advertentie

“Ons belangrijkste doel is om mogelijkheden te creëren voor burgers om eenvoudige, veilige e-diensten te gebruiken zonder beperkt te worden door plaats, tijd of apparaten, en om handelingen te bevestigen met hun mobiele handtekening,” Azerbeidzjaans staatsagentschap voor openbare diensten en sociale innovatie vertelde hoofd Inam Karimov EU Reporter.

“Mobiele ID wordt een centraal element in deze dienst, waarbij de authenticatie van een gebruiker via de mobiele telefoon wordt geboden en documenten digitaal worden ondertekend”, aldus Karimov.

“Het is verheugend om te zien dat een deel van de inkomsten uit de enorme natuurlijke hulpbronnen van Azerbeidzjan wordt geïnvesteerd in de Digitale Agenda,” EP-lid Martin Callanan (GB, ECR) gezegd. “Er zit politieke wil achter.”

De ervaring van Estland zou door de EU moeten worden gevolgd, vervolgde Callanan, door obstakels te overwinnen zoals de aanleg van breedbandinfrastructuur buiten de steden die afgelegen gebieden bereikt en “uiteraard de politieke wil erachter te zetten”.

‘Ze wilden de openbare diensten verbeteren, ze hadden geld, ze hadden een doel, ze wilden slagen en dat is gelukt’ Estland Plaatsvervangend secretaris-generaal voor communicatie Taavi Kotka zei, nadenkend over het succes van Azerbeidzjan, dat veel EU-landen ver vooruit is bij het nastreven van de Digitale Agenda.

“EU-landen moeten de Digitale Agenda zo snel mogelijk implementeren, omdat dit miljoenen euro’s bespaart. Er zijn enkele goede voorbeelden, zoals Denemarken, maar andere moeten snel volgen, anders zal de EU niet in staat zijn om mondiaal te concurreren”, voegde Kotka eraan toe. “Een van de redenen waarom we hier zijn, is om de EU-landen uit te dagen om de implementatie van de Digitale Agenda te versnellen. Azerbeidzjan is een goed voorbeeld van wat in korte tijd, bijna twee jaar, kan worden bereikt, als er politieke wil achter zit.”

Er moet echter nog veel gebeuren om een ​​gemeenschappelijke digitale ruimte in de EU tot stand te brengen. De deelnemers bespraken een aantal structurele problemen die moeten worden opgelost bij het verspreiden van e-diensten in het openbaar bestuur, zoals grensoverschrijdende erkenning van nationale mobiele ID's in een internationale digitale omgeving; de oplossing van juridische en technische problemen van grensoverschrijdende e-diensten, en de verkenning van het potentieel van publiek-private partnerschappen bij de bevordering van IT.

 

Anna van Densky

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending