Verbind je met ons

EU

'Water is geen handelsartikel, het maakt deel uit van ons erfgoed'

DELEN:

gepubliceerd

on

20140218PHT36376_originalToegang tot water van goede kwaliteit was het onderwerp van de allereerste officiële hoorzitting over een Europees burgerinitiatief in het Europees Parlement op 17 februari. De Right2Water-campagne wil universele toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen en verzet zich tegen de liberalisering van waterdiensten. Ze verzamelden bijna twee miljoen handtekeningen om de Europese Commissie te vragen hierover EU-wetgeving op te stellen. Het Europees Parlement sprak met de organisatoren om meer te weten te komen.

Organisatoren van de Right2Water-campagne dringen er bij de Commissie op aan om de toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor alle Europeanen te garanderen en wettelijk bindende garanties te geven dat de waterdiensten in de EU niet geliberaliseerd zullen worden.

“Water is geen handelswaar, het maakt deel uit van ons erfgoed”, zegt Anne-Marie Perret (afgebeeld, rechts), voorzitter van de burgercommissie Right2Water. “Wij denken dat het initiatief een stap in de goede richting is, maar we moeten verder gaan en de hele Commissie overtuigen om te stoppen met het toepassen van de interne markt- en concurrentieregels, die technocratisch zijn, en over te stappen op regels die meer gebaseerd zijn op de beginselen van sociale rechtvaardigheid en democratie."

Burgerinitiatieven geven mensen de kans om om nieuwe Europese wetgeving te vragen, op voorwaarde dat de organisatoren uit de hele EU minstens een miljoen handtekeningen verzamelen ter ondersteuning van de plannen. Perret zei dat het belangrijk is om mensen meer voor te lichten over de mogelijkheden die de initiatieven hen bieden, hoewel ze erkende dat een van de problemen het verkrijgen van voldoende handtekeningen was. “Sommige burgers weigerden te tekenen omdat ze hun ID-nummer moesten opgeven”, zei ze. “Er waren ook grote problemen met het online ondertekenen.”

De hoorzitting, georganiseerd door de milieucommissie, werd bijgewoond door de organisatoren van Right2Water, leden van het Europees Parlement en vicevoorzitter van de Commissie, Maroš Šefčovič, die tegen 20 maart de officiële reactie op het initiatief zal opstellen.

“Ik geloof dat de Europese consensus zal werken”, zei Perret na de hoorzitting. “We moeten de Commissie helpen verder te gaan dan het enige idee dat de markt goddelijk is. Er zijn ook mensenrechten die betrekking hebben op EU-burgers waarover duidelijk moet worden gesproken, die gerespecteerd en gepromoot moeten worden om beschermd te worden.”

Matthias Groote, een Duits lid van de S&D-fractie en hoofd van de milieucommissie, zat de hoorzitting voor. “Tijdens de bijeenkomst konden we zien hoe belangrijk deze kwestie, het mensenrecht op water, is”, zei hij, eraan toevoegend dat het goed zou zijn geweest om tijdens de hoorzitting een vertegenwoordiger van de regeringen aanwezig te hebben.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending