Verbind je met ons

EU

Op weg naar een stedelijke agenda van de EU?

DELEN:

gepubliceerd

on

22222De Europese Commissie organiseert de Steden van morgen – Investeren in Europa forum op 17 en 18 februari om vast te stellen hoe de stedelijke dimensie van de EU-beleidsvorming kan worden versterkt.   

EUROCITIES-president en burgemeester van Warschau Hanna Gronkiewicz-Waltz zei: “We zijn blij dat steden in de schijnwerpers staan. Het forum zal ruimte bieden om te bespreken hoe de manier kan worden verbeterd waarop de stedelijke sterke punten en uitdagingen in het EU-beleid worden weerspiegeld. Een stedelijke agenda van de EU zou waarde toevoegen als deze kan helpen het EU-beleid te verbinden met een stedelijke dimensie, en de betrokkenheid van steden bij de ontwikkeling van het EU-beleid en de programma’s kan versterken.”

EUROCITIES, het netwerk van de grote steden van Europa, is van mening dat een stedelijke agenda van de EU gebaseerd moet zijn op een praktische en coherente aanpak waarbij stadsbesturen rechtstreeks betrokken zijn:

Stedelijke coördinatie 

Het versterken van de coördinatie van initiatieven en beleid met een stedelijke dimensie zal bijdragen tot geïntegreerde, gezamenlijke actie en tot betere en snellere resultaten. De benoeming van Johannes Hahn, Europees commissaris voor regionaal en stedelijk beleid, als politiek leider die stedelijke kwesties in de hele Commissie coördineert, was een goede zet. Het opvolgen hiervan met middelen op een voldoende hoog niveau om de implementatie te ondersteunen, zal het proces helpen stimuleren.

Stedelijke dialoog

Om de inbreng van steden te garanderen is een sterkere directe dialoog met burgemeesters en stadsbesturen nodig. De impact van de huidige modellen voor stedelijke betrokkenheid moet worden beoordeeld en de methoden die de beste resultaten opleveren moeten breder worden toegepast. Dit zal ertoe bijdragen dat initiatieven beter aansluiten bij de behoeften ter plaatse en dat innovatie die in steden plaatsvindt, kan worden benut en in de beleidsontwikkeling van de EU kan worden ingevoerd.

advertentie

Stedelijke dagen 

Het houden van tweejaarlijkse topconferenties voor stedelijke belanghebbenden, waaronder Europese, nationale en stedelijke overheden, zou stedelijke kwesties hoog op de politieke agenda houden. Dit zouden kansen zijn om de impact van het EU-beleid op steden te beoordelen en om de stedelijke dimensie van komende Europese initiatieven in overweging te nemen.

Op 17 februari organiseren EUROCITIES en CEMR, als onderdeel van het tweedaagse forum van de Commissie, gezamenlijk een seminar over het lokale perspectief van een toekomstige stedelijke agenda van de EU.

Gronkiewicz-Waltz zei: “Onze steden zijn de motor van de Europese economie en van innovatie. Zij zijn sleutelspelers op het gebied van klimaatactie en frontliniebeheerders van de sociale cohesie. Een stedelijke agenda van de EU zou een raamwerk moeten bieden voor nieuwe manieren van samenwerken, om steden rechtstreeks te betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van meer gezamenlijk beleid.”

Meer informatie

EUROCITIES-verklaring over een stedelijke agenda van de EU:     EUROCITIES  
EUROCITIES op Twitter

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending