Verbind je met ons

EU

Het toerisme zal naar verwachting in 2014 weer groeien, aangevoerd door een sterke binnenlandse en Europese vraag

DELEN:

gepubliceerd

on

bevordering van eu-toerismeToerisme is tijdens de economische crisis een van de bolwerken van de Europese economie geweest en de positieve trend zal zich in 2014 voortzetten, waarbij slechts 11% van de Europeanen verwacht dat het niet zal verdwijnen.

Volgens de nieuwe Eurobarometer-enquête vandaag (13 februari) gepubliceerd, is de sector in 2013 een motor geweest van door de binnenlandse vraag gestuurde economische groei, waarbij meer mensen ervoor kozen om hun vakantie buiten hun eigen land maar binnen de EU door te brengen. In 2013 bracht 38% van de Europeanen hun belangrijkste vakantie door in een ander EU-land, vijf procentpunten meer dan in 2012.

Tegelijkertijd bracht slechts 42% van de mensen hun hoofdvakantie door in eigen land, een daling van vijf procentpunt ten opzichte van 2012. Verder nam in 2013 slechts een vijfde (19%) zijn hoofdvakantie buiten de achtentwintig landen van de EU, wat een daling is van 2% ten opzichte van 2012. De Eurobarometer-enquête over de voorkeuren van Europeanen ten opzichte van toerisme onderzoekt ook de motivaties en obstakels voor Europeanen om te reizen, de belangrijkste bestemmingen, de informatiebronnen die worden gebruikt voor het plannen van een vakantie, hoe Europeanen hun vakanties regelden in 2013, hun tevredenheid over de sector en het ervaren veiligheidsniveau in de accommodaties en diensten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Antonio Tajani, commissaris voor Industrie en Ondernemerschap, gaf commentaar op de voorkeuren van de respondenten en de vooruitzichten van het onderzoek over vakanties: “Als Europees commissaris verantwoordelijk voor toerisme kan ik mijn enthousiasme niet verbergen. De vandaag gepubliceerde houding van Europeanen ten opzichte van reizen is een teken van betrouwbare en uitstekende prestaties van de toeristische sector, die nog steeds de gezonde economische motor is voor het herstel van de EU. De cijfers spreken voor zich, terwijl de voorkeuren en standpunten die in het onderzoek naar voren komen laten zien hoe de robuuste en veerkrachtige prestaties van de sector zich naar verwachting in 2014 zullen voortzetten.”

In 2013 reisde 70% van de Europeanen voor minstens één overnachting

Slechts 11% van de Europeanen verwacht in 2014 niet weg te gaan vanwege de huidige economische situatie. Vier op de tien Europeanen zijn van plan hun hoofdvakantie in hun eigen land door te brengen (de meerderheid van de mensen in Griekenland, Kroatië, Italië en Bulgarije). Drie op de tien mensen verwachten dat hun belangrijkste vakantie in de EU zal zijn, en meer dan vier op de tien zijn van plan om in 2014 ten minste één van hun reizen in de EU te maken. Een kwart is van plan naar een niet-EU-land te reizen (24%), maar slechts 16% zal zijn hoofdvakantie buiten de EU hebben.

Andere hoogtepunten van de Eurobarometer-enquête:

advertentie
  • In 2013 reisde 70% van de Europeanen om persoonlijke of professionele redenen voor ten minste één overnachting. Alleen al kijkend naar de persoonlijke verplaatsingen in 2013, gingen de meeste mensen 4 tot 13 nachten achter elkaar weg (57%). Dit patroon wordt grotendeels weerspiegeld in de plannen voor 2014.
  • Europeanen geven de voorkeur aan zonlicht en leven op het strand (46%).
  • Hetzelfde percentage respondenten noemt de natuurlijke kenmerken van een bepaalde plaats als de belangrijkste reden waarom ze van plan zijn terug te keren naar dezelfde toeristische bestemming.
  • De top vijf van EU-vakantiebestemmingen is sinds 2012 ongewijzigd gebleven. Spanje (15%, +5), Frankrijk (11%, +3), Italië (10%, +2), Duitsland (7%, +2) en Oostenrijk (6 %, +2) blijven de meest populaire vakantiebestemmingen, die sinds 2012 allemaal zijn gestegen. Respondenten in Griekenland, Kroatië, Italië en Bulgarije gaan het vaakst op vakantie in hun eigen land, terwijl respondenten in Luxemburg en België reizen het meest naar een ander land in de EU. De plannen van de respondenten voor 2014 lijken sterk op die van 2013.
  • Toeristen in Europa voelen zich veilig en zeer tevreden. De respondenten zijn zeer tevreden over de meeste aspecten van hun vakantie in 2013. Een meerderheid van de respondenten is tevreden over de veiligheid (95%) en de kwaliteit (95%) van hun accommodatie.

Weinig impact van de huidige economische situatie, maar financiële redenen zijn belangrijk

Als gevolg van de huidige economische situatie zullen er geen substantiële wijzigingen in de vakantieplannen worden aangebracht. In het onderzoek wordt ook gekeken naar wat van invloed kan zijn op vakantieplannen. Meer dan de helft van de respondenten die in 2013 niet op vakantie gingen, zegt dat dit in ieder geval gedeeltelijk om financiële redenen was, en 44% vond dat dit de belangrijkste reden was. Slechts 11% van de respondenten verwacht in 2014 niet weg te gaan vanwege de huidige economische situatie. Wat nog belangrijker is, meer dan vier op de tien mensen zeggen dat ze hun vakantieplannen voor 2014 niet zullen wijzigen, terwijl een derde zegt dat ze hun plannen zullen wijzigen maar toch zullen reizen. Het percentage mensen dat van plan is op vakantie te gaan zonder hun plannen om economische redenen te wijzigen, varieert van 75% in Oostenrijk tot 10% in Griekenland.

De positieve trend wordt ondersteund door de officiële statistieken. Volgens Eurostat had de toerismesector in 2013 recordcijfers1. Het totaal aantal overnachtingen in logiesverstrekkende bedrijven in alle 28 lidstaten steeg in 2013 met 1,6% tot een record van 2.6 miljard overnachtingen in vergelijking met 2012.

De Eurobarometer-enquête

Deze Eurobarometer-enquête werd tussen 6 en 11 januari 2014 uitgevoerd onder 31,122 respondenten uit verschillende sociale en demografische groepen, die telefonisch (vast en mobiel) werden geïnterviewd in hun moedertaal in de lidstaten, evenals in 7 andere landen daarbuiten. de EU, namelijk Turkije, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, IJsland, Noorwegen, Servië, Montenegro en Israël.

Deze golf is een vervolg op Flash Eurobarometer nr. 370, uitgevoerd in januari 2013. Het onderzoek is uitgevoerd door TNS Political and Social.

Eurobarometer

Meer informatie over het EU-toerismebeleid en -industrie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending