Verbind je met ons

werk

De € 63 miljard app boom: Bijna 5 miljoen banen in de Europese sector door 2018, zegt EU-rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

100000000000044E0000033B63298EC3De app-sector in de EU is in minder dan vijf jaar van nul naar een digitale superheld gegaan. Volgens een rapport dat vandaag in Brussel wordt gepresenteerd, zou het tegen 2018 4.8 miljoen mensen werk kunnen bieden en 63 miljard euro kunnen bijdragen aan de EU-economie. Het onderzoek, uitgevoerd door GIGAOM in opdracht van de Europese Commissie, laat zien dat de Europese app-ontwikkelaars de uitdaging aankunnen om wereldwijd het voortouw te nemen. Momenteel genereren Europese en Noord-Amerikaanse ontwikkelaars hetzelfde niveau (elk 42%) aan app-inkomsten in cruciale Europese en Amerikaanse markten. Hoewel de toekomst er rooskleurig uitziet, hebben ontwikkelaars hun zorgen geuit over de vaardigheidskloof, connectiviteit en fragmentatie die de app-boom in gevaar zouden kunnen brengen.

Tegenwoordig biedt de app-economie werk aan 1 miljoen ontwikkelaars en 800,000 mensen in marketing- en ondersteuningsfuncties. Dit zou kunnen stijgen tot 2.7 miljoen ontwikkelaars + 2.1 miljoen ondersteunend personeel in 2018. Kopers en adverteerders in de EU gaven in 6.1 €2013 miljard uit aan apps, 30% van de totale mondiale app-uitgaven, en groeiden tot €18.7 miljard in 2018. Consumentenuitgaven in combinatie met reclame- en contractwerk zou binnen vijf jaar kunnen leiden tot een jaarlijkse omzet van 63 miljard euro voor de app-sector.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes zei: “In het licht van de toenemende jeugdwerkloosheid geven deze cijfers mij nieuwe hoop. De app-sector is een gebied van de digitale economie waar Europa echt het voortouw kan nemen. Maar we moeten de zorgen over connectiviteit en fragmentatie aanpakken – nog een reden om de interne telecommarkt te voltooien!”

De studie laat zien dat:

Ontwikkelaars van games-apps in de EU zijn toonaangevend: 28 toonaangevende bedrijven in de EU creëerden 40% van de 100 meest winstgevende apps in de EU en de VS. Drie van de top vijf bedrijven zijn Scandinavische game-ontwikkelaars (1e King.com, 2nd Supercel, 5e Rovio) waarbij Duitse, Franse, Spaanse en Britse app-ontwikkelaars ook succes boeken buiten hun moedermarkten.

Groeiende markt, groeiende banen: in 2013 verdienden ontwikkelaars €11.5 miljard met het maken van apps voor consumentengoederen, het bankwezen, de media, de detailhandel en andere klanten. Ze kunnen in 46 naar verwachting tot €2018 miljard verdienen met dit soort contracten. De app-hausse creëert banen, bijvoorbeeld contractontwikkelaars Gouden gekko (Londen/Barcelona) is van plan het personeelsbestand volgend jaar met 40-50% uit te breiden en is gevestigd in Londen Grijp mobiel was drie jaar geleden een bedrijf met drie medewerkers, heeft nu 120 medewerkers in dienst en is van plan volgend jaar te verdubbelen.

Het tekort aan digitale vaardigheden aanpakken: grofweg 38% van de onafhankelijke en interne ontwikkelaars zegt dat EU-bedrijven moeite hebben met de concurrentie met Amerikaanse salarissen, 31% en 33% zegt dat de opleiding voor ontwikkelaars achterblijft, ongeveer 30% zegt dat startup-ontwikkelaars geen zakelijke expertise hebben, en een kwart van alle ondervraagden zei dat er niet genoeg ontwikkelaars waren. Zorgwekkend is dat slechts 9% van de ontwikkelaars vrouw is.

advertentie

De Commissie pakt de Europese digitalevaardighedencrisis op een aantal manieren aan. Ten eerste door samen te werken met de industrie en andere organisaties in de wereld Grote Coalitie voor Digitale Werkgelegenheids (Zie IP / 2014 / 40). Tegelijkertijd kunnen we, door met scholen samen te werken om digitale vaardigheden rechtstreeks in de verbonden klaslokalen te brengen (zie IP / 13 / 859 en MEMO / 13 / 813). Ten slotte door basisinitiatieven zoals EU-codeweek, georganiseerd door Neelie Kroes' jonge adviseurs. De allereerste EU Code Week bereikte in november 10,000 26 mensen in 2013 landen. Codeweek vindt plaats van 11 tot en met 17 oktober 2014

Ook technische knelpunten en versnippering waren een reden tot zorg. Ongeveer een kwart van de ontwikkelaars wilde dat 4G zich in Europa sneller zou ontwikkelen. Ongeveer 35% was gefrustreerd door het gebrek aan interoperabiliteit tussen platforms zoals Android, iOS en Facebook. Een meerderheid van de ontwikkelaars klaagde over hun de facto totale afhankelijkheid van platforms die door Amerikaanse giganten zijn ontwikkeld, met daaropvolgende inkomstenimpact.

Kroes voegde hieraan toe: “Alle apps en alle mobiele apparaten zijn afhankelijk van breedbandnetwerken. Toch is het raamwerk voor de Europese telecom vandaag de dag verbrijzeld en beperkt. Dit betekent slechte draadloze connectiviteit, verbindingen die niet gemakkelijk de grens over kunnen gaan, apps en diensten die worden geblokkeerd of afgeremd door netwerkoperatoren, onbetaalbare toeslagen om uw mobiel in het buitenland te gebruiken. In de wereld van morgen, waar zelfs auto’s met elkaar verbonden zijn, waar we zelfs voor onze gezondheidszorg afhankelijk zijn van mobiele apps – zal het oplossen ervan van cruciaal belang zijn.”

Achtergrond

Het verslag De omvang van de Europese app-economie werd gepresenteerd tijdens een workshop in Brussel waar Neelie Kroes, Rovio's Chief Marketing Officer Peter Vesterbacka en vertegenwoordigers van de digitale gemeenschap de toekomst van de app-economie in de EU bespraken.

Apps zijn op zichzelf staande programma's of stukjes software die meestal zijn ontworpen voor mobiele apparaten of sociale platforms. Apps kunnen u bijvoorbeeld adviseren over de meest efficiënte openbaarvervoerroute, u helpen online te bankieren, uw hardloop- of fietstochten bij te houden, u te matchen met een potentiële partner, gezondheidsadvies te geven, spelletjes om te entertainen en te ontspannen. Aan de zakelijke kant ontwikkelen veel bedrijven apps in eigen huis of via opdrachtnemers om hun hoofdactiviteiten te ondersteunen, of het nu gaat om de financiële dienstverlening, de detailhandel in consumentengoederen, de media, enz. Ze gebruiken apps om hun klantervaring en bruikbaarheid te vergroten en om helpen hun goederen en diensten op de markt te brengen en te verkopen. Volgens schattingen zijn er in 94.4 wereldwijd 2013 miljard apps gedownload.

Een digitale interne markt met meer dan 500 miljoen EU-consumenten heeft een enorm potentieel voor de Europese digitale bedrijven en app-ontwikkelaars, maar velen raken gefrustreerd door inconsistenties die het moeilijk maken om hun slimme ideeën over de grenzen heen te verkopen. De Commissie werkt aan de vereenvoudiging van de EU-regels inzake auteursrecht en licentieverlening zorgen voor een betere toegang tot online-inhoud. Een lopende overleg zal als input dienen voor een witboek over auteursrecht dat vóór de zomer van 2014 moet verschijnen. Grotere connectiviteit, inclusief de snelle 4G- en breedbandverbindingen die apps voeden, behoren tot de doelstellingen van de voorstellen van de Commissie om een Connected Continent, waarover momenteel in het Europees Parlement wordt gedebatteerd. (Zien MEMO / 13 / 779 en IP / 13 / 828).

De studies is onderdeel van Startup Europe, een initiatief van de Digitale Agenda, ondersteund door Kroes, om ICT- en webondernemerschap in Europa te bevorderen en bedrijven te helpen floreren in Europa.

Het omvat zes activiteiten: De Versneller montage Europees Crowdfunding-netwerk, The Forum voor webbeleggers Leaders Club Startup Europe-partnerschap en het verbeteren van webvaardigheden via MOOCS (gelanceerd in 2014). Activiteiten om het startup-ecosysteem in kaart te brengen, zoals deze studie, ondersteunen Startup Europe en helpen bij het definiëren van op bewijs gebaseerd beleid dat webondernemers kan helpen om in Europa te starten en te blijven.

Daarnaast is een Publiek-privaat partnerschap voor het toekomstige internet kan helpen met het financieren en begeleiden van webondernemers die de technologieën gebruiken die in eerdere projecten zijn ontwikkeld. De financiering is dat ook beschikbaar via Horizon 2020.

Handige links

Onderzoek 'Sizing the EU App Economy'

@StartUpEU, #StartUpEurope , @eurapp, #eurapp

Over Startup Europa

Website van Neelie Kroes

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending