Verbind je met ons

Toetreding

Servië en Kosovo: EP-leden hagel vooruitgang na de historische overeenkomst

DELEN:

gepubliceerd

on

20140110PHT32312_originalEP-leden prezen op 16 januari de vooruitgang die Servië en Kosovo in 2013 hebben geboekt op hun weg naar de EU, met name hun historische overeenkomst die in april werd bereikt. Ze riepen op tot meer transparantie bij het communiceren van de uitkomst en tot betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld en parlementen bij de uitvoering ervan.

De EP-leden verwelkomden ook het besluit van de Europese Raad om toetredingsonderhandelingen met Servië te starten en de start van de onderhandelingen met Kosovo over de stabilisatie- en associatieovereenkomst.

Servië

"Servië is veranderd van een regionaal buitenbeentje in een leider op het gebied van integratie. Door de overeenkomst van april te ondertekenen, heeft het de weg vrijgemaakt voor de volledige normalisering van de betrekkingen met Kosovo. Belgrado heeft proactief de corruptie bestreden. Ik kijk uit naar de eerste intergouvernementele conferentie EU-Servië, die het begin zal zijn van de toetredingsonderhandelingen", aldus Jelko Kacin (ALDE, SI), de rapporteur voor Servië.

Europarlementsleden zeggen dat de intergouvernementele conferentie op 21 januari, waarmee de toetredingsonderhandelingen formeel van start gaan, een historische stap is en de inzet van de EU voor de toetreding van Servië laat zien. Servië moet gelijke tred houden met de hervormingen, die de belangrijkste indicator zijn van een succesvol integratieproces, en moet voldoen aan de verwachtingen van de Servische burgers voor een soepele toetreding, benadrukken EP-leden. Ze waarderen ook de constructieve benadering van Servië in de betrekkingen met zijn buurlanden.

De resolutie werd aangenomen door 528 stemmen voor 43, met 51 onthoudingen.

Kosovo

advertentie

"De grote meerderheid die voor mijn verslag is, geeft een sterk signaal af dat de toekomst van het onafhankelijke Kosovo ligt in zijn integratie in de EU. Mijn verslag dringt er bij de overige vijf EU-landen op aan om Kosovo onverwijld te erkennen. De positieve invloed van de EU op Kosovo wordt herhaaldelijk verzwakt door deze onenigheid binnen de EU", aldus Ulrike Lunacek (Groenen/ALE, AT), de rapporteur voor Kosovo.

De allereerste landelijke lokale verkiezingen, gehouden in november en december vorig jaar, waren een enorme stap voorwaarts voor de democratie in Kosovo, zeggen EP-leden. Ze benadrukken ook dat de overeenkomst van april tussen Servië en Kosovo de verantwoordelijkheid van beide partijen versterkt om de hervormingen door te voeren die nodig zijn op weg naar integratie in de EU. Elke overdracht van verantwoordelijkheden van EULEX, de rechtsstaatmissie van de EU in Kosovo, moet geleidelijk gebeuren en gebaseerd zijn op echte vooruitgang en moet het Kosovaarse maatschappelijk middenveld betrekken, voegden EP-leden eraan toe.

De resolutie werd aangenomen door 485 stemmen voor 94, met 40 onthoudingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending