Verbind je met ons

Misdrijf

Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken opent tweede postume zaak tegen dode klokkenluider Sergei Magnitsky

DELEN:

gepubliceerd

on

Nataliya Magnitskaya (L), moeder van Sergei Magnitsky, treurt om het lichaam van haar zoon tijdens zijn begrafenis op een begraafplaats in MoskouGebaseerd op onlangs vrijgegeven gerechtelijke documenten(http://followmydata.net/SMRULE/D1017.pdf; http://followmydata.net/SMRULE/D1699.pdf; http://followmydata.net/SMRULE/D1182.pdf), is nu bekendgemaakt dat het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken een tweede postume zaak heeft geopend tegen Sergei Magnitsky, de Russische klokkenluider die vier jaar geleden in politiehechtenis werd vermoord nadat hij de grootste bekende diefstal van overheidsbelastinggelden in de recente Russische geschiedenis aan het licht had gebracht.

De tweede zaak (nr. 678540) is geopend op verzoek van de Russische plaatsvervangend procureur-generaal Victor Grin, dezelfde hoge functionaris die de eerste postume zaak tegen Magnitsky inleidde. De eerste postume zaak eindigde afgelopen juli met een schuldig vonnis in Moskou in het allereerste postume proces in de Russische juridische geschiedenis.

In de nieuwe strafzaak beschuldigde aanklager Victor Grin Sergej Magnitski als dader van de diefstal van 230 miljoen dollar die Sergej Magnitski feitelijk had ontdekt en aan de Russische autoriteiten had gerapporteerd.

De feiten van deze tweede postume zaak zijn bijzonder opmerkelijk. Op 3 december 2007, drie weken voordat de diefstal van $ 230 miljoen plaatsvond, werd een strafrechtelijke klacht opgesteld door Sergei Magnitsky en andere advocaten voor het Hermitage Fonds, beschreven de voorbereiding van de fraude en noemden degenen die bij het complot betrokken waren. Het werd ingediend bij de Russische procureur-generaal Chaika. Op instructie van de eerste plaatsvervangend aanklager Buksman werd deze klacht op 5 december 2007 aangenomen, 21 dagen voordat de 230 miljoen dollar uit de Russische schatkist werd gestolen. ter overweging aan plaatsvervangend procureur-generaal Grin, maar in plaats van een goede beoordeling werd de klacht voorgelegd aan dezelfde onderzoeker van het Moskouse ministerie van Binnenlandse Zaken die in de klacht werd genoemd, Pavel Karpov, om in wezen een “onderzoek naar zichzelf” uit te voeren.

In plaats van de daders van de fraude te arresteren, arresteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken Sergej Magnitski en martelde hem in een poging hem ertoe te brengen zijn getuigenis in te trekken totdat hij op 16 november 2009 in politiehechtenis werd vermoord. “Als de Russische autoriteiten standvastig een dode vervolgen Vier jaar nadat ze hem hadden vermoord, zou ieder gesprek over een dooi van Poetin vanwege zijn veelbesproken amnestie moeten worden afgedaan als het cynische afval dat het is. Alles wat je moet weten over de werkelijke rechtsstaat in Rusland kun je zien aan de manier waarop Magnitsky's moordenaars allemaal zijn vrijgelaten en de staat zijn nagedachtenis blijft ontheiligen en zijn familie terroriseert”, aldus een vertegenwoordiger van Hermitage Capital.

Onder ambtenaren van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken die de leiding kregen over de tweede postume zaak tegen Magnitsky waren onder meer Oleg Urzhumtsev, Ruslan Filippov en Pavel Tambovtsev. Alle pogingen van Magnitsky-familieleden om toegang te krijgen tot het materiaal waarin Sergei Magnitsky postuum werd beschuldigd van de misdaad die hij had ontdekt, zijn mislukt, aangezien de voorzitter van de Tverskoi-districtsrechtbank van Moskou Solopova hun verzoeken weigerde omdat deze niet relevant waren voor hun rechten. De in juni 2013 ingediende klacht tegen deze weigering is buitengewoon nog niet in behandeling genomen, ondanks het verstrijken van zeven maanden sinds de indiening ervan.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending