Verbind je met ons

Voorpagina

Ariel Sharon 'domineerde' het politieke toneel van Israël

DELEN:

gepubliceerd

on

Ariel Sharon

Ariel SharonAriel ('Arik') Sharon werd geboren op 26 februari 1928 in Kfar Malal, een agrarische moshav, toen in het Britse Mandaat Palestina, in een familie van Wit-Russische joden, Shmuel Scheinerman uit Brest-Litovsk en Vera Scheinerman uit Mogilev. Hij diende meer dan 25 jaar in de IDF en ging met pensioen met de rang van generaal-majoor. Hij behaalde een LL.B in rechten aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (1962). Sharon kwam op 14-jarige leeftijd bij de Haganah. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 voerde hij het bevel over een infanteriecompagnie in de Alexandroni Brigade.

Sharons decennialange carrière werd gekenmerkt door periodes van diepe controverse en alom erkende toejuichingen, en werd afgesloten door ernstige verwondingen opgelopen op het slagveld van de Onafhankelijkheidsoorlog en door politieke macht verkregen via opeenvolgende Israëlische verkiezingen. Zijn laatste politieke jaren, als premier van 2001 tot 2006, zullen worden herinnerd als jaren die werden gekenmerkt door ingrijpende antiterreuroperaties, gevolgd door misschien wel nog ingrijpendere vredesgebaren. Sharon werd gekozen te midden van een terreuroorlog waarvan de Palestijnse figuren destijds pochten dat er maanden, zo niet jaren aan de planning was voorafgegaan, en die uiteindelijk was losgebarsten nadat de Palestijnse president Yasser Arafat een vredesaanbod van juli 2000 van Sharons voorganger, Ehud Barak, had afgewezen. Analisten benadrukten destijds dat het geweld, dat uiteindelijk letterlijk duizenden levens zou kosten, de kansen op vrede verstikte. Na een golf van zelfmoordaanslagen - en onmiddellijk na de aanslag in maart 2002 op een Pesach Seder in Netanya waarbij 30 mensen om het leven kwamen - startte Sharon Israëls Operatie Defensive Shield om de terroristische infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever te ontwortelen.

De onmiddellijke nasleep zag een daling van 46 procent in zelfmoordaanslagen, en tegen de tweede helft van het jaar een daling van 70 procent. In 2003 navigeerde Sharon de Likud-partij door parlementsverkiezingen, waaruit ze als overwinnaar tevoorschijn kwam, waardoor hij zijn ambtstermijn als premier verzekerde. Hij zou zich uiteindelijk afscheiden van de centrumrechtse Likud na het veiligstellen en uitvoeren van het politiek controversiële terugtrekkingsplan - aangenomen in 2004 en van kracht in 2005 - dat alle Israëli's uit de Gazastrook en uit vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verwijderde. Onder andere president George Bush en secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, juichten de terugtrekkingen toe omdat ze ademruimte en territorium boden aan een ontluikende Palestijnse staat, hoewel de stap Sharons politieke kapitaal uitputte en hem op gespannen voet zette met elementen van rechts in Israël.Op zoek naar politieke en publieke steun in de nasleep van het plan, vormde Sharon een brede centristische partij, Kadima, die topfiguren uit centrumlinks en centrumrechts in Israël binnenhaalde. In januari 2006 - slechts enkele maanden nadat Kadima was gevormd en te midden van Israëlische verkiezingen die de nieuw gevormde partij uiteindelijk zou winnen - kreeg Sharon een beroerte en raakte in coma waaruit hij niet meer wakker zou worden.

Sharons carrière omvatte een boog van oorlogsheld tot politieke kracht, en werd de hele tijd gekenmerkt door kritiek van zowel rechts als links. Tijdens de Israëlische oorlog van 1948 raakte hij ernstig gewond tijdens de slag om Latrun. Hij herstelde en werd uiteindelijk generaal, en in de jaren vijftig kreeg hij de taak om invallen in Jordanië te leiden in de nasleep van terroristische aanslagen in dat land. In 1950 speelde hij een cruciale rol bij het terugdringen van een Egyptisch leger dat gestage winst boekte na de lancering van de verrassingsaanval waarmee de oorlog was begonnen. In 1973 hield Sharon als minister van Defensie toezicht op Operatie Vrede voor Galilea, die tot doel had de staat-in-een-staat die de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Zuid-Libanon had opgebouwd, te ontwortelen. De oorlog eindigde met de verdrijving van de PLO uit het land, maar was ook ongetwijfeld de meest controversiële episode in Sharons militaire carrière. In september 1982, toen de IDF bezig was terroristen uit Beiroet te verdrijven, lieten troepen onder Sharons bevel Libanees-christelijke falangistische milities de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila aan de rand van de stad binnen. De cijfers met betrekking tot het daaropvolgende bloedbad dat de falangisten hebben uitgevoerd, worden zwaar betwist en variëren van iets meer dan 1982 tot ongeveer 750 burgers.

Een daaropvolgende onderzoekscommissie vond Sharon indirect verantwoordelijk voor het bloedbad, en meer specifiek vond hij schuldig omdat hij niet had voorzien in de waarschijnlijkheid dat de falangisten wreedheden zouden begaan (de Libanese commandant die ervan wordt beschuldigd opdracht te geven tot de moorden had onder meer zijn familie en verloofde vermoord door Palestijnse strijders in het zogenaamde Damour-bloedbad zes jaar eerder). De omvang van Sharons schuld voor het bloedbad blijft omstreden - rechtbanken hebben bijvoorbeeld bepaald dat TIME hem valselijk beschuldigde van directe verantwoordelijkheid - maar een Israëlische commissie vond dat hij verantwoordelijk was voor het bloedvergieten en werd gedwongen af ​​te treden. Sharon nam de Likud-partij over in 1999, nadat de toenmalige premier Benjamin Netanyahu verloor van een Labour-partij onder leiding van Ehud Barak. Het uitbreken van Palestijns geweld, dat bekend werd als de Tweede Intifada, schudde het publieke vertrouwen in de regering van Barak aan het wankelen, en in 2001 kwam Sharon als overwinnaar uit een controversiële strijd om het premierschap. Als het bloedbad van Sabra en Shatila Sharons meest controversiële militaire episode markeert, kan een gebeurtenis in 2000 vlak bij het uitbreken van de Tweede Intifada zijn meest controversiële politieke moment zijn. Sharon wordt ervan beschuldigd het geweld van een half decennium te hebben ontketend door in september 2000 onder politiebegeleiding langs de Tempelberg in Jeruzalem te lopen. heiligste voor moslims - en critici hebben beweerd dat het incident de zaden zaaide voor de jaren van Palestijns terrorisme die volgden. Hier is het openbare verslag veel duidelijker in het vrijpleiten van Sharon.

De Camp David-top van juli 2000 - georganiseerd door Bill Clinton, met Barak en Arafat in onderhandeling - was al mislukt. Arafat krijgt alom de schuld van het mislukken van de gesprekken, ook door Clinton. Palestijnse figuren pochten later dat er een golf van geweld in beweging was. Arafat had al een aantal hooggeplaatste terroristen uit de gevangenis vrijgelaten tegen de tijd dat Sharon de berg bezocht. Amerikaanse diplomaat Dennis Ross vertelt in zijn boek De ontbrekende vrede hoe Israëli's Washington belden met het bewijs dat de Palestijnen "massale, gewelddadige demonstraties plantten op de Westelijke Jordaanoever en de volgende ochtend, ogenschijnlijk een reactie op het bezoek van Sharon." Washington zette Arafat onder druk om het geweld te temperen, maar de Palestijnse leider - wederom per Ross - "stak geen vinger uit om de demonstraties te stoppen, die de tweede Intifada veroorzaakten". Arafat kan volgens Ross verschillende motieven hebben gehad om het geweld uit de hand te laten lopen: "Sommigen geloven dat nadat Camp David [Arafat] tot de conclusie kwam dat hij niet kon bereiken wat hij wilde door middel van onderhandelingen en daarom zijn toevlucht nam tot geweld. Anderen geloven dat hij al die tijd een escalatie naar geweld heeft gepland... in overeenstemming met het 'Palestijnse verhaal' had hij Palestijnse onafhankelijkheid nodig als resultaat van strijd." Ariel Sharon stierf als een van de iconische figuren van Israël, nadat hij het militaire en politieke landschap van Israël opnieuw had vormgegeven. Zijn toewijding aan de Joodse staat was gebaseerd op een gevoel voor geschiedenis en een diep gevoelde behoefte om een ​​toevluchtsoord voor Joden te creëren, te koesteren en te beschermen. Tijdens een Holocaust-herdenkingsceremonie in Duitsland in 2001 vertelde hij over het lot van drie joodse kinderen die het treinstation van Grunewald verlieten en - zoals "zes miljoen joden ... waaronder 1.5 miljoen kinderen" nooit meer terugkeerden.

Sharon verklaarde dat "het het recht is van het Joodse volk, na jaren van lijden en ontbering, om meester te zijn van ons lot en om niemand het lot van ons volk te laten bepalen. We zullen dit recht meer dan wat dan ook behouden."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending