Verbind je met ons

Misdrijf

Vereniging van Russische rechters ontkent Magnitsky moeder openbare hoorzitting over de rol van de rechterlijke macht in de dood van haar zoon

DELEN:

gepubliceerd

on

Nataliya Magnitskaya (L), moeder van Sergei Magnitsky, treurt om het lichaam van haar zoon tijdens zijn begrafenis op een begraafplaats in MoskouDe Vereniging van Russische Rechters heeft een verzoek van de moeder van Sergej Magnitski afgewezen om publiekelijk de rol van rechters bij de vervolging, mishandeling en dood van haar zoon te bespreken. Het zei dat het de zaak “niet kan bespreken”, ondanks het feit dat de regionale divisie vorig jaar de zaak had besproken en in het geheim een ​​resolutie had uitgebracht in een besloten forum van Magnitsky's familie en mensenrechtengroeperingen.

“De Vereniging van Russische Rechters probeert de rol van de rechterlijke macht bij de dood van Sergej Magnitski te vergoelijken door te weigeren de feiten openbaar te maken”, aldus een vertegenwoordiger van Hermitage Capital.

Vorig jaar werden vier Moskouse rechters opgenomen op de Magnitsky-sanctielijst van de Amerikaanse regering. Elk van deze vier Russische rechters heeft de detentie van Sergej Magnitski op valse gronden goedgekeurd. Ze weigerden zijn petities over de onwettigheid van zijn arrestatie, over het verzinnen van bewijsmateriaal door functionarissen van de FSB en het ministerie van Binnenlandse Zaken, en over zijn mishandeling en weigering van medische zorg tijdens zijn hechtenis. Rechter Stashina verlengde de detentie van Sergei Magnitsky en weigerde al zijn verzoekschriften op 12 november 2009, vier dagen vóór zijn moord in politiehechtenis.

Nadat de Amerikaanse regering de opname van de vier Moskouse rechters op de Magnitsky-sanctielijst had aangekondigd, hield de Moskouse rechtersvereniging op 22 april 2013 een besloten bijeenkomst, waar zij een resolutie aannam waarin de opname van de vier rechters op de sanctielijst werd “veroordeeld”. . De resolutie van de Moskouse rechtersvereniging werd vervolgens uitgezonden op de staatstelevisie en gepubliceerd op de website van de Moskouse rechtbank. In de resolutie stond dat de Moskouse rechtersvereniging geen reden vond “om op enigerlei wijze te twijfelen aan de wettigheid en eerlijkheid van de acties” van hun vier collega’s bij beoordeling van hun “persoonlijk dossier”.

Toen Magnitsky's moeder van deze resolutie hoorde, schreef ze een open brief Novaja Gazeta met het verzoek om een ​​publieke discussie over de rol van rechters bij de mishandeling en de dood van haar zoon. Ze vroeg de Vereniging van Russische Rechters om de familie van Magnitsky en de mensenrechtenexperts uit te nodigen voor de hoorzitting. De Vereniging van Russische Rechters heeft haar pleidooi echter afgewezen op grond van het feit dat de Moskouse rechtersvereniging via haar presidium haar standpunt al kenbaar had gemaakt.

“Het presidium van de Raad van Rechters van de stad Moskou … heeft het nodig geacht om de opname van de rechters Ukhnaleva, Stashina, Krivoruchko en Podoprigorov op de Magnitsky-lijst te veroordelen … rekening houdend met de aard van de mening die door het orgaan van Moskou is geuit. de rechterlijke gemeenschap kan de resolutie van het presidium van de Raad van Rechters van de stad Moskou geen zaak zijn die door de Raad van Rechters van de Russische Federatie moet worden beoordeeld”, aldus Victor Faleev, voorzitter van de disciplinaire commissie van de Russische Vereniging van Rechters. . Faleev gaf aan dat hij handelde op bevel van de voorzitter van de Russische Rechtersvereniging.

“De resolutie van Moskou die de opname van vier rechters in de Magnitsky-zaak op de sanctielijst ‘veroordeelt’ doet volledig denken aan de Sovjettijd, toen beroepsverenigingen dissidenten en alle pogingen van buitenlandse regeringen om hen te helpen unaniem veroordeelden”, aldus een vertegenwoordiger van Hermitage Capital. .

advertentie

De rol van rechters bij de onwettige arrestatie en detentie van Magnitsky en zijn mishandeling tijdens zijn hechtenis werd benadrukt in de twee onafhankelijke rapporten die zijn gepubliceerd door de Moskouse Oversight Commission en de Mensenrechtenraad van de Russische president. Toch zijn hun conclusies genegeerd door het onderzoek van de Russische regering naar de dood van de heer Magnitsky, dat vorig jaar door de Russische Onderzoekscommissie werd afgesloten wegens “het ontbreken van een misdrijf”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending