Verbind je met ons

Europese Commissie

Toespraak: Karel De Gucht: 'Het is crisistijd voor de WTO'

DELEN:

gepubliceerd

on

karel_de_gucht--621x414Handelscommissaris Karel De Gucht (foto). Persconferentie op de 9e ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) / Bali, Indonesië, 4 december 2013.

Dames en heren,

Staat u mij toe eerst onze Indonesische gastheren te bedanken voor het feit dat ze ons hier op Bali zo welkom hebben gemaakt voor deze WTO-ministeriële bijeenkomst.

Ik hoop dat tegen het einde van deze week, wanneer we over Bali spreken, dit synoniem zal zijn met een succesvol resultaat van deze WTO-ministeriële bijeenkomst. Dat zou mijns inziens toch het beste de geest van dit prachtige, zonovergoten tropische paradijs weerspiegelen.

Maar op dit moment vrees ik dat het tegenovergestelde waar is. De onweerswolken van mislukking hangen recht boven ons.

Dames en heren: dit is een crisistijd voor de WTO.

Het onvermogen om een ​​Bali-pakket te bereiken dat betrekking heeft op handelsbevordering, landbouw en een aantal ontwikkelingskwesties doemt nu overal om ons heen op.

advertentie

De klok tikt en de tijd dringt. Het is vijf minuten voor middernacht en we hebben nog maar een paar minuten om een ​​oplossing te vinden.

De impact van een dergelijke mislukking beperkt zich niet alleen tot het 'Bali-pakket'. De internationale gemeenschap, het wereldhandelssysteem en natuurlijk de WTO als instituut zullen de naschokken nog jaren voelen.

Een mislukking zal de fundamenten van de WTO doen wankelen en eerlijk gezegd is het op dit moment moeilijk te voorspellen wat er overeind zal blijven. Maar wees gerust, er zal aanzienlijke schade zijn.

Maar laat ik het hier en nu heel duidelijk maken: de steun van de Europese Unie voor de WTO blijft onwankelbaar.

Dat komt omdat we allemaal slechter af zullen zijn als deze ministeriële bijeenkomst er niet in slaagt een akkoord te bereiken – ik herhaal het, wij allemaal: mensen over de hele wereld, in de minst ontwikkelde landen; ontwikkelingslanden; opkomende landen; en volwassen economieën.

Simpel gezegd: we hebben allemaal alles te winnen bij een succesvol resultaat; we hebben allemaal alles te verliezen door mislukking.

En ik vraag me soms af of de predikanten die hier vandaag bijeen zijn altijd 'snappen', of 'ze begrijpen' wat hier werkelijk op het spel staat?

Dames en heren, we leven in een geglobaliseerde wereld. Het bestaat, het is een feit.

Als ik in deze kamer rondkijk, herinner ik me dat toen ik iets meer dan dertig jaar geleden in de politiek begon, je hier alleen maar met een notitieblok en een pen zou zijn geweest, mijn woorden had opgeschreven om vervolgens naar een telefooncel te lopen – als je geluk hadden – om uw verhaal aan de redactiekamer te dicteren. Nu zijn de meesten van jullie hier met smartphones die direct nieuws over Bali over de hele wereld sturen. Dat is vooruitgang.

En er is vergelijkbare vooruitgang geboekt in de manier waarop onze economieën met elkaar verweven zijn, hoe we handel drijven met elkaar tussen alle uithoeken van de wereld.

De WTO heeft ons de handleiding gegeven over hoe we dat systeem het beste voor ons allemaal kunnen laten werken. Iedereen heeft een stem, van een klein, minst ontwikkeld land tot de grootste economie ter wereld: de Europese Unie. En het legt een gedeelde verantwoordelijkheid op ons om elkaar te helpen.

Neem bijvoorbeeld handelsfacilitatie – wat in wezen een manier is om veel landen te helpen de administratieve rompslomp aan hun grenzen te verminderen en efficiëntere en effectievere handelaars te worden. Deze deal zou de ontwikkelingslanden kunnen helpen ongeveer €325 miljard per jaar te besparen – dat is geld dat besteed zou kunnen worden aan beter onderwijs of gezondheidszorg. Volwassen economieën zouden ook winnaars zijn en hun handelskosten met ongeveer 10 procent verlagen.

Slechts kleine verlagingen van de kosten van de wereldhandel hebben een aanzienlijke invloed op het wereldinkomen.

Nu is het geen geheim dat voedselzekerheid de kwestie van het uur is geworden.

De voedselvoorraden in India zijn voor hen van bijzonder belang. Niemand kan twijfelen aan het belang van voedselzekerheid voor de armen in de wereld. Dat mogen wij nooit vergeten.

Het leek erop dat de discussies in Genève een oplossing hadden gevonden, maar dat is niet meer. Is het antwoord het geven van de schuld? Is het antwoord om de voordelen van het Bali-pakket te laten ontglippen?

Of is het antwoord om een ​​oplossing te vinden?

Ik geloof in resultaten, dat is wat mensen over de hele wereld van ons verwachten en ik zal mijn uiterste best doen om dat te bereiken, ook al moet ik bekennen dat er op dit moment geen eenvoudig antwoord is.

Het is tijd voor één ding en maar voor één ding: dat ieder van ons hier op Bali zijn verantwoordelijkheid neemt.

Laat er geen illusie zijn. Zoals ik al eerder zei, als Bali faalt, zal de schade reëel zijn.

Het zal niet alleen het einde betekenen van ons vermogen en onze geloofwaardigheid om op mondiale schaal waardevolle multilaterale overeenkomsten te sluiten, maar het zal ook het op de WTO-regels gebaseerde systeem van levensonderhoud verlaten.

Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar ik vrees dat dit ook het eindspel voor het mechanisme voor geschillenbeslechting zal betekenen – misschien een langzamere dood, maar toch de dood.

Dames en heren, ik ben van nature een optimist, maar vandaag moet ik toegeven dat ik in een sombere bui ben.

Bedankt voor je tijd vandaag.

De belangrijkste onderwerpen op de agenda van de 9e WTO-ministersconferentie op Bali, 3-6 december 2013: MEMO / 13 / 1076

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending