Verbind je met ons

Kunst

Muziek aan je oren: eenvoudigere licenties zullen het bereik van online muziekdiensten vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

20130709PHT16914_originalMuziekliefhebbers zouden binnenkort kunnen genieten van een breder scala aan nummers die ze online kunnen beluisteren, dankzij een overeenkomst met de lidstaten om aanbieders van onlinemuziek te voorzien van licenties die in de hele EU gelden. Het werd op 26 november goedgekeurd door de commissie juridische zaken van het EP. De deal zal het voor aanbieders van onlinemuziekdiensten gemakkelijker maken om licenties te verkrijgen en voor muzikanten om sneller hun royalty's te ontvangen. In juli sprak het Europees Parlement met Marielle Gallo (afbrood), een Frans lid van de EVP-fractie die verantwoordelijk is voor de begeleiding ervan door het EP.

Waarom is het belangrijk om de regels voor auteursrechtenorganisaties op EU-niveau te harmoniseren? Hoe zou het werken?We proberen een interne digitale markt te verwezenlijken en dit is een van de stappen die moeten worden genomen om via de collectieve beheermaatschappijen gelijke toegang tot cultuur voor alle Europese burgers te garanderen. We hebben nu een werkelijk verfijnd regelgevend systeem van transparantie en bestuur.Zal dit voorstel het legaal downloaden eenvoudiger en wellicht goedkoper maken? Zal dit van invloed zijn op de manier waarop we in verschillende lidstaten online naar muziek luisteren?

Door licentieverlening voor verschillende landen gemakkelijker te maken voor online muziek, zal het voorstel iedereen ten goede komen. Nieuwe onlinediensten zullen gemakkelijker de markt kunnen betreden om te voorkomen dat iTunes de hele markt in handen krijgt. Het is ook een manier om initiatieven als Spotify te stimuleren. Het doel van de richtlijn is een echte digitale interne markt die cultuurgoederen kan uitzenden.

Het legale aanbod van onlinemuziek zal zeer toegankelijk worden voor alle Europese burgers. Doordat het aanbod makkelijker toegankelijk wordt, zal het aanbod van legale muziek ook goedkoper worden.

Hoe zal het voorstel kunstenaars ten goede komen?

Het hoofddoel van de richtlijn is de zorg voor kunstenaars. Wij hebben ervoor gezorgd dat hun werk beter beloond wordt. Zij zullen ook de volledige controle hebben over de verzamelde rechten op hun rekeningen, over de beheerskosten van de auteursrechtenorganisaties, over de investeringen en zij zullen centraal staan ​​in de besluitvorming.

Dit interview werd voor het eerst gepubliceerd op 10 juli 2013. Het is nu opnieuw gepubliceerd met toestemming van Marielle Gallo.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending