Verbind je met ons

Europese Commissie

Kracht voor de Middellandse Zee: stand van zaken

DELEN:

gepubliceerd

on

522558749In de nasleep van de ramp op Lampedusa waren alle lidstaten het eens over de noodzaak om solidariteit te tonen met de mediterrane landen. Nu is het tijd voor hen om hun woorden in daden om te zetten en concreet gevolg te geven aan deze toezegging, zegt de Europese Commissie.

In het kader van de Task Force is een aantal maatregelen geïdentificeerd. Deze omvatten concrete maatregelen op korte termijn, zoals het vergroten van de aanwezigheid van Frontex in het Middellandse Zeegebied en het implementeren van het Eurosur-systeem om boten beter te identificeren en te assisteren. Op de middellange en lange termijn moet de EU beter samenwerken met derde landen, meer kanalen voor reguliere migratie openen en de criminele netwerken die migranten smokkelen doeltreffend bestrijden.

Achtergrond

Een grotere aanwezigheid van Frontex in het Middellandse Zeegebied, met meer boten, vliegtuigen en helikopters, zou de bewaking van de EU-grenzen helpen verbeteren en ook de boten van migranten kunnen identificeren voordat ze in de problemen komen. Het EUROSUR-systeem zal helpen zorgen voor vlotte operaties op technisch niveau, waardoor een real-time uitwisseling van informatie mogelijk wordt binnen de nationale autoriteiten die betrokken zijn bij maritieme bewaking en tussen de autoriteiten van de EU-landen. Overeenkomsten met de landen van doorreis en herkomst van migranten en asielzoekers zullen de EU ook in staat stellen de migratiestromen beter te beheersen en de criminele netwerken van smokkelaars en mensenhandelaars die achter deze tragedies zitten, doeltreffender te bestrijden.

Informatie over DG Binnenlandse Zaken

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending