Verbind je met ons

Biodiversiteit

Commissie: 'Naar een beter gebruik van onze genetische hulpbronnen'

DELEN:

gepubliceerd

on

faelt-309-x-233De Europese Commissie heeft vandaag (29 november) een rapport gepubliceerd, Genetische bronnen - van behoud tot beter gebruik, waarin de doelstellingen van de Commissie voor de periode tot 2020 worden geschetst. Hoewel kwesties als behoud en het stoppen van het biodiversiteitsverlies in de landbouw een centraal element blijven, benadrukt het verslag de noodzaak van een andere redenering met meer nadruk op een meer duurzaam gebruik van onze genetische hulpbronnen, zoals traditionele of bedreigde dieren- of plantenrassen. Het verslag gaat vergezeld van een tweede document, waarin verslag wordt uitgebracht over bestaande programma's, zoals vereist tegen eind 2013 onder de huidige verordening.

Commenting on the report, EU Agriculture and Rural Development Commissioner Dacian Cioloş said: “It is very important that actions on genetic resources go beyond conservation. Genetic material offers huge resources not only in terms of economic benefits, but also to help address the challenges we face such as climate change, plant resistance to pests, productivity, diverse consumer demands, and economic development in rural areas. We must valorise as much as possible the diversity of genetic materials at our disposal.”

This change of approach is reflected in the broadening of the tools supporting efforts to better use genetic resources, so that by 2020 greater financial resources and a wider range of funding opportunities are available. From 2014, several EU policy instruments and tools will be put together in a coherent and complementary way to support this aim, both under the Common Agricultural Policy’s rural development measures and under the EU Research and Innovation Framework Horizon 2020, opening the door for further opportunities for investment, collaboration and the exchange of best practices.

Plattelandsontwikkeling voorziet in een breed scala aan acties, waaronder het houden en gebruiken van traditioneel bedreigde lokale boerderijdieren, -planten en -zaden. Maatregelen voor plattelandsontwikkeling kunnen ook helpen om het duurzame gebruik van genetische hulpbronnen in de landbouw in de voedselketen te integreren, waardoor er meer toegevoegde waarde ontstaat voor plattelandsgebieden en de agrovoedingssector naarmate markten en producten diverser worden.

Om de kennisbasis over het behoud en duurzaam gebruik van genetische hulpbronnen te verbreden, zullen deze kwesties worden geïntegreerd in een alomvattend werkprogramma dat in het kader van Horizon 2020 is opgesteld.

De noodzakelijke wisselwerking tussen onderzoek en praktijk zal worden bevorderd door het Europees innovatiepartnerschap Landbouwproductiviteit en duurzaamheid opgericht om het bewustzijn te vergroten, stakeholders te mobiliseren en kennisdeling en samenwerking te stimuleren, ook op dit gebied.

Making the conservation and sustainable use of genetic resources a success requires actions taken at all levels – EU, member state and regional – as well as a strong commitment by relevant stakeholders. These joint efforts will provide a considerable contribution to enhancing sustainability and economic viability across different agricultural systems and in the whole food chain, as well as a fundamental contribution to preserving biodiversity, and fighting climate change.

advertentie

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending