Verbind je met ons

Europese Commissie

De Europese steden 'slimmer' maken

DELEN:

gepubliceerd

on

Langfang_Eco_Smart_City_Master_Plan_05_galerijEen conferentie vandaag (26 november), georganiseerd door de Europese Commissie, bespraken stadsbestuurders, CEO's en leiders van het maatschappelijk middenveld de acties die in de Strategisch implementatieplan voor slimme steden and how to put them into practice. The Commission announced that it will launch an ‘Invitation for Smart City and Community Commitments’ in spring 2014 to mobilise work on the action plan’s priorities. The plan is part of Europe’s fifth Innovation Partnership.

Commission Vice-President Siim Kallas, in charge of transport, said: “I am very pleased to see transport operators, telecoms companies, vehicle manufacturers, city planners, energy companies and researchers all gathered in one room to discuss the future of our cities. The Smart Cities initiative is a great opportunity to make changes happen for less congestion and better business opportunities in our cities. We need to keep up the momentum and move from plan to action now.”

Commission Vice-President Neelie Kroes, responsible for the Digital Agenda, said: “The future of infrastructure and city planning will be based on integrating ICT systems and using big data to make our cities better places to live and work. We need to base those new systems on open standards for hardware, software, data and services which this European Innovation Partnership will develop.”

Energy Commissioner Günther H. Oettinger said: “The European Innovation Partnership for Smart Cities and Communities is about making investments in sustainable development in as many cities as possible. Creating equal partnerships between cities and companies based on synergies between ICT, energy and mobility will lead to projects that make a real difference in our everyday lives.”

De Commissie is voornemens in de begrotingen 200-2014 van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2015 ongeveer 2020 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het partnerschap tussen slimme steden en gemeenschappen, om de voortgang te versnellen en de uitrol van slimme stedenoplossingen te vergroten. Er zullen ook mogelijkheden zijn om toegang te krijgen tot de Europese structuur- en investeringsfondsen.

Het Europees innovatiepartnerschap (EIP) in steden en gemeenschappen richt zich op die gebieden waar ICT, energie en mobiliteit elkaar overlappen, en identificeert de meest effectieve, gemeenschappelijke benaderingen en oplossingen. Europese steden en regio's verschillen van elkaar, maar ze hebben ook veel vergelijkbare behoeften die het beste via een gemeenschappelijke aanpak kunnen worden aangepakt. Dit is waar het partnerschap zijn toegevoegde waarde kan leveren.

Het partnerschap brengt stadsleiders, bedrijven en vertegenwoordigers van de gemeenschap samen en biedt deze actoren een forum waar ze innovatieve oplossingen kunnen identificeren, ontwikkelen en implementeren en deze kunnen realiseren. Het EIP over slimme steden en gemeenschappen zal zich richten op duurzame stedelijke mobiliteit, duurzame wijken en gebouwde omgeving en geïntegreerde infrastructuren en processen op het gebied van energie, ICT en vervoer. Het partnerschap heeft ook vastgesteld dat er werk moet worden verricht met betrekking tot de focus van de burger en het inzicht van de burger, evenals de ontwikkeling van nieuwe bedrijfs- en financieringsmodellen die zullen helpen om de snelle uitrol van Smart City-oplossingen op grote schaal te realiseren.

advertentie

De uitnodiging voor toezeggingen die de Commissie op 26 november heeft aangekondigd, zal een meerwaarde geven aan de betrokken partijen door een grotere Europese zichtbaarheid, een geweldige kans om met anderen samen te werken aan vergelijkbare onderwerpen en om grootschalige investeringsprogramma's op te zetten die de schaal en snelheid van innovatie in steden.

Elke stad, bedrijf, vereniging, overheid of onderzoeksinstantie wordt uitgenodigd om de aanbevelingen in het Strategisch Implementatieplan op te volgen door eigen initiatieven te ontwikkelen en verbintenissen aan te gaan met betrekking tot slimme steden door investeringen, nieuwe vormen van samenwerking en het delen van middelen.

Voor meer informatie, klik hier.

Bekijk MEMO / 13 / 1049

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending