Verbind je met ons

Europese Commissie

Interview: Republiek Kazachstan minister van Buitenlandse Zaken Erlan Idrissov

DELEN:

gepubliceerd

on

fathi20130126054150040 (2)

Erlan Abilfajizuly Idrissov (foto) is de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kazachstan. Van 1999 tot 2002 was hij minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Kazachstan. In juni 2002 werd hij de Kazachse ambassadeur in Groot-Brittannië. Na in Londen te hebben gediend, nam Idrissov in juli 2007 de rol van ambassadeur in de Verenigde Staten op zich. In september 2012 werd Idrissov benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan.

Op 21 november voerde minister van Buitenlandse Zaken Idrissov afzonderlijke bilaterale gesprekken met de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linus Linkevičius, de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, en Andris Piebalgs, commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

De twee partijen bespraken het EU-promotieprogramma voor Centraal-Azië, verschillende aspecten van de politieke en economische samenwerking, de uitgebreide toegang van Kazachse luchtvaartmaatschappijen tot het Europese luchtruim en kwesties die de burgers van het visumregime van Kazachstan vergemakkelijken.

EU Reporter sprak Idrissov tijdens zijn drukke agenda voor een kort interview.

EU Reporter: Minister van Buitenlandse Zaken Idrissov, voorzitter van de Europese Commissie Barroso is van mening dat de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan “bloeien”. Ben je het er mee eens?
Erlan Idrissov:
Ja, zeker – ik heb momenteel het gevoel dat we een zeer gezonde relatie hebben. Het is heel belangrijk, veelbelovend, en we koesteren het. Er kan nog veel worden gedaan om de vooruitgang te ondersteunen die we volgens mij boeken, zowel vanuit het perspectief van het vergroten van de EU-toegang voor de burgers van Kazachstan als vanuit het verbeteren van ons EU-visumregime. De EU speelt op veel gebieden al een belangrijke rol in de ontwikkeling van Kazachstan. Wij willen dat deze rol wordt voortgezet en uitgebreid.

En vanuit het mensenrechtenperspectief van Kazachstan?
Dit is echt een 'werk in uitvoering' – we zijn nog steeds een beginnende democratie, en we hebben honderden NGO's die zowel nationaal als internationaal op dit zeer belangrijke gebied werken. Na 2014 zijn er zowel optimistische als pessimistische scenario's die zich kunnen voordoen, maar wij zijn een groot voorstander van de optimistische aanpak, en er kan veel worden gedaan om dit scenario te ondersteunen.

advertentie

Speelt de relatie van uw land met Afghanistan daarom een ​​rol in dit scenario?
We hebben momenteel een sterke bilaterale relatie met Afghanistan – we zijn zeer bereid om bruggen met het land te bouwen, en maken in hoge mate deel uit van het Istanbul-proces.

In termen van energiehandel hebt u gezegd dat “de strategische grondgedachte voor samenwerking op energiegebied duidelijk en overtuigend is”. Kunt u dit verder toelichten?
Ons land is, afgezien van Rusland, het enige land dat China via een directe pijpleiding van olie kan voorzien, maar de huidige oliestromen naar China zijn afhankelijk van Rusland, en nog belangrijker: de hoeveelheid gas die potentieel vanuit Centraal-Azië naar Europa zou kunnen stromen is niet voldoende om het paradigma van de Europese energierelatie met Rusland te veranderen. We streven naar een grotere betrokkenheid bij Rusland en verbeteringen aan onze eigen infrastructuur. Rusland is een zeer belangrijke historische, politieke en economische partner, net als Oekraïne, en beide kunnen zorgen voor stabiele relaties om onze eigen energievoorziening en -export te verbeteren.

Wat de energie-export van Kazachstan betreft, is ons standpunt zeer duidelijk en transparant en willen we een betrouwbare leverancier zijn voor Noord, Oost, West en Zuid.

En kernwapens, en uw potentiële rol bij het voorzien van Iran van uranium?
Kazachstan begrijpt maar al te goed hoe schadelijk kernwapens historisch gezien zijn geweest – we zijn de grootste producent en exporteur van uranium ter wereld, maar ons land heeft zich bereidwillig en zonder aarzeling ontwapend van de ongeveer 1,400 ICBM’s die aan het einde van de Koude Oorlog op ons grondgebied waren achtergebleven. Oorlog, en wij zijn fervente voorstanders van volledige nucleaire ontwapening, in volledige overeenstemming met de International Association for Energy Economics (IAEE) en de Atomic Energy Council (AEC). Wat Iran betreft denk ik dat het erom gaat de constructieve dialoog gaande te houden.

Minister van Buitenlandse Zaken Idrissov, hartelijk dank.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending