Verbind je met ons

Misdrijf

Europese Commissie intensiveert strijd tegen illegale visserij

DELEN:

gepubliceerd

on

illegale visserijNa een formele waarschuwing een jaar geleden (IP / 12 / 1215), intensiveert de Europese Commissie vandaag (26 november) haar strijd tegen de illegale visserij door Belize, Cambodja en Guinee te identificeren als niet-meewerkende derde landen. Ondanks dat de Commissie nauw samenwerkt met de autoriteiten van de landen om visserijbeheer en effectieve controlemaatregelen op te zetten, hebben deze drie landen de structurele problemen nog steeds niet aangepakt en geen echte inzet getoond om het probleem van de illegale visserij aan te pakken. De Commissie stelt nu aan de Raad van Ministers voor om handelsmaatregelen tegen de drie landen te nemen om de commerciële voordelen die uit deze illegale activiteiten voortvloeien, aan te pakken. Uiteindelijk zal de invoer van visserijproducten die door schepen uit deze landen worden gevangen, in de EU worden verboden.

Het besluit is in overeenstemming met de internationale inzet van de EU om de duurzame exploitatie van de visbestanden in binnen- en buitenland te garanderen. De aanpak van de EU bij de bestrijding van illegale visserij weerspiegelt het feit dat IOO-visserij een mondiale criminele activiteit is die niet alleen schadelijk is voor de vissers en markten in de EU, maar ook voor lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Fiji, Panama, Sri Lanka, Togo en Vanuatu hebben vorig jaar ook formele waarschuwingen ontvangen, maar zij hebben allemaal geloofwaardige vooruitgang geboekt in nauwe samenwerking met de Commissie. Ze hebben nieuwe wetgeving in gang gezet en hun monitoring-, controle- en inspectiesystemen verbeterd. Als gevolg daarvan is de dialoog met deze landen verlengd tot eind februari 2014, waarbij de voortgang volgend voorjaar zal worden geëvalueerd.

Nieuwe formele waarschuwingen

De Europese Commissie heeft vandaag ook formele waarschuwingen ('gele kaarten') uitgedeeld aan Korea, Ghana en Curaçao, omdat zij zich niet houden aan de internationale verplichtingen ter bestrijding van de illegale visserij. De Commissie heeft concrete tekortkomingen vastgesteld, zoals een gebrek aan maatregelen om tekortkomingen op het gebied van monitoring, controle en toezicht op de visserij aan te pakken, en stelt corrigerende maatregelen voor om deze op te lossen.

Deze gele kaarten zullen in dit stadium geen maatregelen met zich meebrengen die de handel beïnvloeden. In plaats daarvan zal de EU, zoals het geval was met de eerder genoemde landen, nauw samenwerken met de landen, door middel van een geformaliseerde dialoog en intensievere samenwerking, om de geïdentificeerde problemen op te lossen en de noodzakelijke actieplannen uit te voeren.

Europees commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, zei: "Deze besluiten tonen onze vastberaden inzet om de illegale visserij aan te pakken. De EU-markt wordt negatief beïnvloed, evenals lokale en EU-vissers. We blijven druk uitoefenen op de landen die de illegale visserij voeden. toeleveringsketen van illegale visserij, of het nu gaat om een ​​kuststaat, vlaggenstaat of goedkope vlag. West-Afrika werd geïdentificeerd als een belangrijke bron van illegale visserij en het is mijn bedoeling nu dezelfde grondige aanpak te volgen in de Stille Oceaan.'

advertentie

Achtergrond

Het besluit over Belize, Cambodja en Guinee geeft de lidstaten een extra instrument om de invoer van visserijproducten te verifiëren en, indien nodig, te weigeren. De Commissie pleit in dit opzicht voor een gecoördineerde aanpak. Zodra het voorstel van de Commissie voor een handelsverbod door de Raad is aangenomen, zal de invoer van visserijproducten die zijn gevangen door schepen die de vlag van deze landen voeren, worden verboden in de EU. EU-vaartuigen zullen moeten stoppen met vissen in deze wateren. Andere vormen van samenwerking, zoals gezamenlijke visserijoperaties of visserijovereenkomsten met deze landen, zullen niet langer mogelijk zijn.

Met deze acties handhaaft de EU niet alleen de EU-regels, maar waarborgt zij eerder de naleving van de IOO-regels die zijn aangenomen door de Verenigde Naties en de FAO, in overeenstemming met haar internationale verplichtingen. Alle geïdentificeerde landen zijn er niet in geslaagd hun plichten als vlaggen-, kust-, haven- of marktstaten te vervullen, doorgaans door het niet respecteren van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) of de Visbestandenovereenkomst van de Verenigde Naties.

MEMO / 13 / 1053

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending