Verbind je met ons

Cinema

Bioscoop Movie Review: Leviathan (2012)

DELEN:

gepubliceerd

on

leviathan2012-300x168Door Tom Donley

Stap verveeld verder

Een van de meest verdeeldheidwekkende films die dit jaar wordt uitgebracht, is de documentaire Leviathan (2012). Niet verdeeld in de zin dat het materiaal controversieel of boeiend is, maar eerder door de stijl waarin het materiaal wordt gepresenteerd. Gemaakt door regisseurs Lucien Castaing-Taylor (Zoet gras (2009)) en Verena Paravel (Buitenlandse onderdelen (2010)), stappen we aan boord van een klein commercieel vissersvaartuig voor de kust van Massachusetts en zijn getuige van een normale dag en nacht in het leven van een groep vissers. Leviathan presenteert geen individuele standpunten en bekritiseert de visserijpraktijk niet. Het laat simpelweg zien wat er gebeurt en daarom is het een pure documentaire. Alles waar je getuige van bent, is aan jou om te bekritiseren.

Sommigen walgen misschien als ze zien dat de vinnen van pijlstaartroggen op mechanische wijze worden afgehakt terwijl ze nog ademen. Anderen zullen schoonheid vinden in de efficiëntie van het schip tijdens het manoeuvreren tijdens een grote vlucht. Voor mij spelen bepaalde scènes zich af alsof ze deel uitmaken van een horrorfilm, waarbij het bloed van de vis zijn weg vindt naar elke porie van de visser en het vaartuig zelf.

Er is nauwelijks enige dialoog en het merendeel van de beelden lijkt te zijn vastgelegd via GoPro, die willekeurig aan verschillende structuren aan boord van het schip lijkt te zijn bevestigd. Deze schoten verschuiven van de stuurboordzijde van het schip naar de onderbuik, naar de maat die in de oceaan wordt gemorst om de vissen aan te trekken. In eerste instantie voelt de omgeving nieuw en ineenkrimpend aan, waardoor de kijker bijna in een claustrofobische waas terechtkomt. Dan, na een uur, begin je te merken dat je op je horloge begint te kijken en je afvraagt ​​wanneer je aanmeert en van het schip kunt stappen.

In de documentaire Zoet gras, waren we getuige van de allerlaatste schapenrit over de Beartooth Mountains van Montana. Een beroep dat ooit nodig was voor voedseltransport en dat niet langer een noodzakelijke praktijk is in de huidige voedselstroom. We zien de mensen die tot op de dag van vandaag vertrouwden op deze jaarlijkse ritten. We waren getuige van het lef, de routine en de schoonheid die gepaard gaat met het vervoeren van duizenden schapen. Nogmaals, in Sweetgrass was er geen plot of idealistisch gezichtspunt, maar we gingen volledig op in de elementen, roofdieren en persoonlijkheid ervan.

In Leviathanzien we eenvoudigweg alleen het proces en de cirkel van het leven. We zien alleen gewonde vogels, vissen die worden gefileerd terwijl ze nog leven, en vissers met slaperige ogen. Terwijl Leviathan heeft een aantal prachtige foto's, kortom het voelde alsof een stel camera's gewoon de hele nacht aan bleven staan ​​en alles wat bruikbaar was, werd getoond. Nadat het werd bestempeld als een van de documentaires die je dit jaar gezien moet hebben, had ik nooit gedacht dat ik mezelf overboord zou willen gooien, alleen maar om terug naar de kust te kunnen zwemmen.

advertentie

87 minuten.

newlogoGa voor meer kwaliteitsfilmrecensies naar Picturenose.com.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending