Verbind je met ons

Landbouw

Op weg naar een nieuw Europees beleid ter bevordering van de landbouw en de agro-food product

DELEN:

gepubliceerd

on

etenDe Europese Commissie heeft vandaag (21 november) een ontwerphervorming gepresenteerd van het voorlichtings- en promotiebeleid voor Europese landbouw- en voedingsproducten. Dit nieuwe promotiebeleid, dat over een substantieeler budget beschikt en in de toekomst zal worden ondersteund door een Europees uitvoerend agentschap, is bedoeld als sleutel voor het openen van nieuwe markten. Met de slogan 'Enjoy, it's from Europe' wil het beleid de professionals uit de sector helpen door te breken op de internationale markten en consumenten bewuster te maken van de inspanningen van Europese boeren om kwaliteitsproducten te leveren, op basis van een echte strategie die op Europees niveau is vastgesteld.

“In een wereld waarin consumenten zich steeds meer bewust worden van de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van voedselproductiemethoden, bevinden Europese boeren en kleine of middelgrote ondernemingen zich in een sterke positie. De Europese landbouw- en agrovoedingssector staat bekend om de ongeëvenaarde kwaliteit van zijn producten en de naleving van normen die nergens anders ter wereld ongeëvenaard zijn. Met al meer dan € 110 miljard aan export is dit een geweldige aanwinst voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid binnen de Europese Unie ”, aldus Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

Dit voorstel vloeit voort uit een breed debat dat sinds 2011 gaande is over een groenboek (IP / 11 / 885), gevolgd door een mededeling (IP / 12 / 332). Het voorstel zal nu worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad. De belangrijkste elementen van deze hervorming zijn:

Een aanzienlijke verhoging van de steun voor voorlichtings- en afzetbevorderingsinitiatieven om het concurrentievermogen van de Europese landbouw te versterken. De Europese hulp zou geleidelijk moeten toenemen van € 61 miljoen in de begroting 2013 tot € 200 miljoen in 2020;

De opstelling van een Europese promotiestrategie, waardoor afzetbevorderingsmaatregelen gerichter kunnen worden. Deze strategie moet leiden tot:

* Een toename van het aantal programma's gericht op derde landen en meerlandenprogramma's (programma's vertegenwoordigd door organisaties uit verschillende lidstaten) door een hoger cofinancieringspercentage voor deze twee categorieën: 60% van de EU-cofinanciering in plaats van 50% momenteel, en;

* op de interne markt, waardoor het gebrek aan bewustzijn bij de consument over de verdiensten van Europese landbouwproducten in het algemeen en producten die door Europese kwaliteitssystemen in het bijzonder worden onderschreven, wordt overwonnen.

advertentie

Verbreding van de reikwijdte van maatregelen door:

* Etikettering toestaan ​​om de oorsprong van producten en hun merken te specificeren, binnen bepaalde grenzen;

* uitbreiding van in aanmerking komende begunstigden met producentenorganisaties;

* uitbreiding van het assortiment producten dat in aanmerking komt voor opname in Europese kwaliteitssystemen, met name tot verwerkte agrovoedingsproducten, zoals bijvoorbeeld pasta;

* vereenvoudiging van de administratieve procedures, waarbij de selectie voortaan plaatsvindt in één fase bij de Commissie, in plaats van in twee fasen zoals momenteel het geval is (eerste lidstaat en vervolgens Europese Commissie), en;

* vergemakkelijken van het beheer van programma's die gezamenlijk zijn ontwikkeld door organisaties uit verschillende lidstaten via een one-stop-systeem bij de Commissie.

Specificaties

Voor meer informatie, klik hier.

MEMO / 13 / 1032

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending